Nieuw: de Zorgpolis Veiling, wat moet je weten

Speciaal voor consumenten die willen besparen op hun zorgverzekering maar geen tijd hebben om uit te zoeken wat de goedkoopste opties zijn, organiseert de Consumentenbond de Zorgpolis Veiling. Verschillende grote zorgverzekeraars bieden tijdens de veiling op 26 november om het laagste tarief voor een zorgverzekeringspakket.

Vier pakketten

Voor de veiling kan iedereen zich vrijblijvend inschrijven. De zorgverzekeraars gaan bieden op vier pakketten, die variëren van eenvoudig tot uitgebreid. Zo heeft het eenvoudigste pakket bijvoorbeeld alleen een basisverzekering en beschikt het meest uitgebreide pakket over een luxe aanvullende polis en een uitgebreide tandartsverzekering. De verzekeraar met het laagste bod mag het pakket gaan aanbieden.

Na de veiling krijgen de consumenten die zich hebben ingeschreven het aanbod van alle pakketten toegestuurd. Dan kan de keuze worden gemaakt van een pakket gebruik te maken, de Consumentenbond regelt de overstap. De bond krijgt voor iedere consument die van het aanbod gebruik maakt een vergoeding, het is nog niet bekend hoe hoog dat bedrag is.

Geen zorgpolis op maat

Omdat de pakketten heel algemeen zijn samengesteld, is de vraag wel of de pakketten helemaal aansluiten bij jouw behoeften. Het kan zijn dat je voor zorg betaald die je eigenlijk niet nodig hebt. Of juist andersom: dat de zorg die jij nodig hebt, niet in het pakket zit. Het is dus aan te raden om de pakketten van te voren goed te analyseren en te vergelijken met andere aanbiedingen.

Premie

Over de hoogte van de premie durft de Consumentenbond nog geen uitspraken te doen, het is namelijk de eerste keer dat de Zorgpolis Veiling wordt georganiseerd. Wel is al duidelijk dat ieder pakket een standaard eigen risico van 360 euro heeft. Dat bedrag kan worden verhoogd in ruil voor een lagere premie.

Inmiddels hebben 66.000 consumenten zich aangemeld voor de veiling.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!