Niet-gecontracteerde zorg

Als verzekerde heeft u de vrijheid om te kiezen wie u wenst als zorgaanbieder. Als u kiest voor niet-gecontracteerde zorg, kan dit gevolgen hebben voor de rekening die u moet betalen. De rekening wordt meestal voor een deel vergoed. Bij gecontracteerde zorg, wordt uw rekening voor een deel, tot volledig vergoed.

Wat is ongecontracteerde zorg?

Als u fysiotherapie nodig heeft, wordt u meestal doorgestuurd naar fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij uw ziekenhuis of zorgverzekering. Dit behoort bij gecontracteerde zorg. Ongecontracteerde zorg houdt in dat zorginstellingen, zoals de fysiotherapeut, geen onderhandelingen heeft gedaan met een grote verzekeringmaatschappij. Dit kan betekenen dat zij niet overeen gekomen zijn met de prijs-kwaliteitsverhouding. Bij veel zorginstellingen kunt u de rekening declareren bij de verzekeraar. Bij niet-gecontracteerde zorginstellingen betaalt u de rekening zelf en krijgt u later meestal een vergoeding. Deze vergoeding valt vaak lager uit dan bij wel gecontracteerde zorginstellingen. Dit wordt vaak aangegeven als marktconforme vergoeding. Ook kunnen er maximum tarieven gelden. Daarnaast zit u soms ook aan regels gebonden. Zo kan het zijn dat de zorgverzekeraar eerst toestemming moet geven voor het krijgen van de hulp die u wenst.

Wat krijg ik vergoed?

De kosten die u vergoed krijgt bij niet-gecontracteerde zorginstelling kunnen erg verschillen. Om het makkelijk te houden, blijven we bij het voorbeeld van de fysiotherapie. De vergoeding die u krijgt voor uw behandeling van de fysiotherapeut kan erg verschillen. Het is niet alleen van belang bij welke fysiotherapeut u zit, maar ook wat voor fysiotherapie u ontvangt. De mate van fysiotherapie kan erg verschillen. De kosten van vergoeding kunnen dan ook fluctueren van 20 tot 40 euro.

Door te kiezen van een niet-gecontracteerde zorginstelling dient u uw rekening zelf te betalen en de verzekeraar is het niet verplicht van voren niet voor te schieten. Houdt u er rekening mee dat dit kan betekenen dat u bij een behandeling honderden euro’s moet neerleggen. Denk bijvoorbeeld aan orthodontie.

U doet er goed aan om vooraf uw fysiotherapeut te vragen of er een contract is opgesteld met uw zorgverzekering. Bij zorgverzekering.net kunt u uitzoeken wat uw verzekering vergoedt bij ongecontracteerde zorg.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!