Nederlandse artsen kunnen alternatieve geneeskunde niet langer boycotten

Nog altijd is de scheiding tussen wetenschappelijk bewezen vormen van geneeskunde en de alternatieve geneeskunde duidelijk zichtbaar. Echter moet daar nu verandering in komen, zo stelt de onderzoeksorganisatie ZonMw, die samen met verschillende medici en ziekenhuisbestuurders de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen in combinatie met de gangbare medische zorg hebben onderzocht.

Het onderzoeksrapport is gebaseerd op complementaire zorg waarvan de effectiviteit is bewezen, zoals acupunctuur en ontspanningstherapieën. Het gaat hier dus niet mysterieuze praktijken als kruidentherapieën, handopleggers en dergelijke.

Hans Jeekel, hoogleraar chirurgie te Rotterdam, is van mening dat deze vorm van zorg niet langer mag worden onthouden van de patiënt ook al vermoedt hij dat de meeste vormen van alternatieve geneeskunde vooralsnog niet zullen worden gebruikt binnen de ziekenhuizen, omdat ze de toets niet zullen doorstaan.

Complementaire alternatieve geneeswijzen

Tegenwoordig neemt het aantal uitgaven van patiënten aan alternatieve geneeswijzen gestaag toe, terwijl dit in sommige gevallen juist heel verkeerd uitpakt. Voorbeelden van complementaire zorg die wel werken zijn onder andere: voedingssupplementen bij het voorkomen van veroudering en verschillende therapieën die zich richten op het lichaam en de psyche die pijn en en stress kunnen verminderen. Tevens behoren muziektherapie en chiropraxie tot de vormen die doorgevoerd zouden moeten worden in de ziekenhuizen.

Jeekel stelt voor om de bewezen effectieve alternatieve geneeswijzen te vergoeden via de zorgverzekering. De zorg voor deze variant is relatief goedkoop omdat er geen dure medicijnen aan te pas komen, aldus Jeekel. “Op deze manier kan er tevens juist op andere zorg bespaard worden.”

Wereldgezondheidsorganisatie WHO

Het onderzoek is een gevolg van de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar verschillende landen om te onderzoeken welke vormen van complementaire zorg zinvol ingevoerd zouden kunnen worden. De medici die betrokken zijn bij het rapport gaan een onderzoeksgroep oprichten waarvoor ook (universitaire) ziekenhuizen en patiëntenorganisatie worden uitgenodigd. De eerste taak van de groep is om het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van allerlei vormen van alternatieve zorg in kaart te brengen om hen vervolgens te kunnen voorlichten over de zin ervan.

Toekomst

De komende anderhalf jaar zal een groep zorgprofessionals zich over de vraag buigen of en welke alternatieven uiteindelijk echt een bijdrage zullen leveren aan het verbeteren van de gezondheid. De groep wordt daarbij gesteund door patiëntenfederatie NPCF.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!