Nederlander betaalt meer tandartskosten dan Belg

Ondanks het feit dat de Nederlandse tandartskosten lager liggen dan in België betaalt de gemiddelde Nederlander bijna dertig procent meer dan zijn zuiderbuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgverzekeringvergelijken2014.nl. Deze kromme situatie is met name te danken aan de Nederlandse basisverzekering, waarin geen dekking voor tandartskosten is opgenomen voor mensen vanaf achttien jaar.

De gemiddelde Nederlandse consument bezoekt twee keer per jaar de tandarts voor een controlebeurt. In Nederland ben je al snel honderd euro kwijt als je beide keren tandsteen laat verwijderen en als er één keer een gaatje gevuld moet worden. Bovenstaande situatie komt volgens de tandartstarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit uit op een bedrag van € 86,74. Dezelfde behandelingen kosten in België € 99,48, maar de consument hoeft daar zelf maar € 24,51 van te betalen.

Omdat het Nederlandse basispakket geen tandartskosten dekt zien veel Nederlanders zich genoodzaakt een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Zo’n tandartsverzekering kost al gauw tien tot vijftien euro per maand, bovenop de basisverzekering. Op jaarbasis is een Nederlander minimaal € 120,- kwijt aan een aanvullende tandartsverzekering, waardoor het vaak voordeliger is om helemaal geen tandartsverzekering af te sluiten. Vorige maand bleek uit onderzoek van Zorgwijzer dat bijna de helft van de Nederlanders geen tandartsverzekering gaat afsluiten voor het komende jaar.

Verschillende zorgstelsels

Het opmerkelijke kostenverschil tussen Nederland en België is het gevolg van twee verschillende zorgstelsels. In België werkt men met een ziekenfonds, waar Belgen zich vanaf 25-jarige leeftijd bij moeten aansluiten. Iedere werknemer betaalt 3,55 procent van zijn of haar brutoloon aan de gezondheidszorg, waardoor een flink deel van de zorgkosten al betaald is voordat de werknemer zijn of haar maandelijkse salaris ontvangt. Bovendien kost het een Belg € 25,- per jaar om aangesloten te zijn bij een ziekenfonds, waarna ze een maandelijkse bijdrage betalen van tussen de € 5,- en € 10,-. Als ze echt zorg nodig hebben betalen de Belgen een vaste eigen bijdrage.

Tandartsverzekering van de NMT

Bijna drie weken geleden maakte de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) bekend dat het komt met een eigen tandartsverzekering. Met het initiatief, genaamd ixorg, speelt de NMT in op het sterk groeiende aantal Nederlanders dat zich uit kostenoverwegingen niet meer verzekert voor de tandarts. Het idee van ixorg is maandelijks een geldbedrag wegzetten, waarmee de jaarlijkse tandartskosten betaald worden. De hoogte van het bedrag mag de klant zelf bepalen, zodat men de maandelijkse kosten in de hand heeft. Het opgespaarde geld blijft altijd eigendom van de klant, ook als er aan het einde van het jaar over blijft. Het geldbedrag kan dan bijvoorbeeld meegenomen worden naar het volgende jaar. Naast het wegzetten van een zelf gekozen bedrag betaalt de klant maandelijks €4,85 als verzekering voor calamiteiten. Voor dit bedrag is de klant wereldwijd volledig verzekerd bij calamiteiten.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!