Nederlander aast op kortingen bij zorgverzekeraars

Het vooroordeel over de Nederlander en gierigheid lijkt op het gebied van zorgverzekeringen niet zomaar een verzinsel. Als een verzekeraar korting biedt, is de kans groter dat hiervoor gekozen wordt, dan wanneer de volledige prijs moet worden betaald. Dat is gebleken uit onderzoek van TNS NIPO dat gedaan is in opdracht van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Maar liefst de helft van de 522 ondervraagden geeft aan dat korting op een polis van doorslaggevend belang kan zijn bij de keuze voor een bepaalde verzekeraar. Het zou hierbij onder andere kunnen gaan om een korting voor medewerkers of leden van een bepaalde organisatie. In dat geval zou het collectief dus profiteren van de goedkopere aanbieding.

Naast het feit dat korting gemiddeld gezien hoe dan ook een grote rol speelt bij de keuze voor een verzekeraar, blijkt ook dat ‘oudere’ generaties hier extra gevoelig voor zijn. Meer dan de helft van de ondervraagden die de 55 gepasseerd is, kiest voor een verzekeraar met korting.

Lokkertjes

Zijn de Nederlanders dan echt zo makkelijk te paaien en kiest iedereen massaal voor dezelfde verzekeraar? Nee. Het is eerder regel dan uitzondering; veel verzekeraars maken gebruik van zogenaamde ‘lokkertjes’, al zijn dat er minder dan afgelopen jaren. Lokkertjes zijn aantrekkelijke kortingen op verschillende polissen. Ondanks het feit dat korting van doorslaggevend belang is, wil dat dus niet zeggen dat er geen keuzemogelijkheid meer bestaat. In tegendeel.

Voorbeelden van dit soort lokkertjes kunt u bijvoorbeeld vinden op Zorgverzekering.net. Zo biedt HEMA, nieuwkomer op het gebied van zorgverzekeringen, 10 procent korting op alle producten wanneer besloten wordt met de verzekeraar in zee te gaan, en VGZ verloot zelfs een fiets. Anderen houden het bij kortingen op de basis- of aanvullende verzekeringen.

Vergelijken blijft belangrijk

Hoewel het voor veel mensen waarschijnlijk heel verleidelijk is om te kiezen voor de verzekeraar met de hoogste korting en de beste stuntacties, blijft het belangrijk om de polissen ook op andere fronten te vergelijken. Volgens Sophie van der Zee, werkzaam bij Zorgverzekering.net, zijn de kwaliteit en dekking van een verzekering minstens net zo belangrijk. “Het moet niet zo zijn dat de kwaliteit en dekking ondergeschikt raken aan de prijs van een polis. Je doet er dus goed aan om bij het vergelijken verschillende criteria te hanteren in plaats van de focus enkel op de prijs te leggen.” Klik hier om de zorgverzekeringen te vergelijken

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!