Naturapolis blijft het populairst

De naturapolis is ook dit jaar de populairste basisverzekering. Daarna volgt de restitutiepolis, die vooral gekozen wordt door ouderen. Jongeren en mannen kiezen vaker voor de budgetpolis. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivacation in opdracht van Pricewise.

Naturapolis meest gekozen

Er zijn in Nederland twee soorten basisverzekeringen: de naturapolis en de restitutiepolis. Sinds kort is hier een nieuwe variant van de naturapolis bijgekomen, genaamd de budgetpolis. De naturapolis is doorgaans de meest gekozen basisverzekering. Hierbij wordt alleen gecontracteerde zorg volledig vergoed, bij gebruik van niet-gecontracteerde zorg moet de verzekerde een deel zelf betalen. Wel is er bij deze basisverzekering vaak een ruime keuze aan gecontracteerde zorgaanbieders. De budgetpolis is een goedkopere basisverzekering, waarbij de zorgverzekeraar maar een beperkt aantal contracten heeft met zorgaanbieders. Ook wordt bij niet-gecontracteerde zorg vaak een lager percentage vergoed dan bij een naturapolis. Daarnaast is het bij een budgetpolis vaak de bedoeling dat de verzekerde zorgzaken zelf online regelt. Bij een restitutiepolis wordt niet gewerkt met contracten, maar wordt alle zorg volledig vergoed. Door deze vrije artsenkeuze is dit vaak de duurste verzekering. De naturapolis bleek ook dit jaar weer de populairste basisverzekering. Ouderen vinden vrije artsenkeuze erg belangrijk en kiezen vaak voor een restitutiepolis. De budgetpolis wordt vooral gekozen door jongeren en mannen. Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt hierover: “Jongeren vinden het niet erg om alles online te regelen; van het bestellen van medicijnen tot declareren. Zij maken ook minder gebruik van zorg, dus maakt het hen ook niet zo veel uit dat ze maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen mogen.”

Vrouw laat keuze zorgverzekering over aan man

Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering liever aan hun man overlaten. “Vrouwen zeggen in ons onderzoek dat ze de keuze vaker aan hun man overlaten. We merken dat ook aan de telefoon. Er bellen veel vrouwen met vragen, maar als er daadwerkelijk een keuze moet worden gemaakt, willen ze toch eerst even met hun man overleggen.” aldus Hans de Kok.

Laag opgeleiden minder kritisch

Ouderen, vrouwen en laag opgeleiden zijn het minst kritisch over hun zorgverzekering. Een vierde van de vrouwen geeft aan niet te verwachten dat er een zorgverzekering is die beter bij haar zorgbehoeften past. Slechts 15 procent van de mannen denkt hier hetzelfde over. Van de laag opgeleiden zegt maarliefst 40 procent zich niet eens te willen verdiepen in een andere zorgverzekering. Bij 12 procent hiervan is de reden dat ze er geen zin in hebben. Het is alleen vandaag nog mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. De afgelopen jaren is gebleken dat een groot deel van de mensen pas overstapt in de laatste dagen voor de deadline. Dit jaar was de consument nog later met overstappen dan voorgaande jaren. Er werd veel vergeleken, maar het aantal overstappers is naar verwachting een stuk lager dan vorig jaar. Alies Huisbrink van Pricewize waarschuwt de consument: “Je komt er pas achter dat je een zorgverzekering hebt die niet bij je past, als je hem nodig hebt. En dan is het vaak te laat.”

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!