Natura- en restitutieverzekering

Vanaf 2006 werd er een nieuwe zorgstelsel ingevoerd waarbij de particuliere zorgverzekeringen en de ziekenfonds werden afgeschaft. In plaats hiervan konden mensen kiezen tussen een natura- en restitutieverzekering. Maar wat is het verschil tussen deze polissen?

Naturaverzekering

Bij een naturapolis is het de bedoeling dat de zorgverzekeraar voor de verzekerden kiest naar welke zorgaanbieders zij gaan. Zorgaanbieders zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsen en apotheken. De verzekeraars hebben een contract gesloten met deze instellingen. Van de klant wordt dus verwacht dat zij goed kijken voor welke zorgaanbieders zij voor zijn verzekerd. Een ander punt hierbij is dat de rekening van de desbetreffende zorg meteen naar de verzekeraar gaat. De verzekeraar vergoedt rechtstreeks deze kosten.

Restitutieverzekering

Naast een naturaverzekering is er de restitutieverzekering. Het verschil is dat de klant bij een restitutiepolis zelf mag kiezen naar welke zorgaanbieder hij of zij gaat. Hier komt ook wat meer verantwoordelijkheid bij. Want bij een behandeling krijgt de verzekerde meteen de rekening om het vervolgens naar de zorgverzekeraar op te sturen waarna de verzekeraar deze vergoedt. Bij een behandeling is het van belang dat de klant altijd overlegt met de verzekeraar of deze wordt vergoed of niet. Zo worden onaangename verrassingen voorkomen.

Zorgverzekeringen in praktijk

De bovenstaande regelingen zijn in theorie de gang van zaken. Maar in praktijk blijkt het soms toch anders te verlopen. De onderscheid tussen natura- of restitutieverzekering is in werkelijkheid vrij klein. Er zijn namelijk vrij weinig naturapolissen die artsen weigeren omdat de verzekeraar hier geen contract mee heeft. Dit wordt tegenwoordig wel wat aangescherpt, wie anders wilt moet ook extra betalen. Het soort zorg verschilt trouwens niet bij deze verzekeringen. Daarnaast worden bij restitutieverzekeringen rekeningen vooralsnog rechtstreeks opgestuurd naar de verzekeraar. De zorgverzekeringen lopen dus erg in elkaar over. Voor meer zekerheid is het aan te raden om de polisvoorwaarden van de betreffende zorgverzekering te raadplegen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!