Naar verwachting 1,5 miljoen overstappers in 2014

In 2014 zullen naar verwachting meer dan 1,5 miljoen Nederlanders (9 procent) overstappen van zorgverzekering. 80 procent van de Nederlanders zal bij de huidige zorgverzekeraar blijven en 11 procent weet nog niet of zij zullen overstappen.

Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal gestegen met ruim 300.000 mensen, toen er 1,2 miljoen overstappers waren. De belangrijkste reden om over te stappen is dat er flink bespaard kan worden op de zorgpremie. De zorgverzekering is immers een dure kostenpost en door goed te vergelijken kun je heel wat geld besparen op de zorgpremie.

De reden waarom 11 procent nog twijfelt of zij wel of niet zullen overstappen van zorgverzekering is dat de premies en nieuwe polisvoorwaarden voor 2014 nog niet bekend zijn. Bovendien zijn de definitieve veranderingen in de basisverzekeringen ook nog niet bekend gemaakt. Alle wijzigingen zullen rond Prinsjesdag 2013 bekend gemaakt worden.

De belangrijkste reden om niet te veranderen van zorgverzekering is dat veel mensen tevreden zijn over hun huidige zorgverzekering. Dat werd al eerder gesuggereerd in een onderzoek van Zorgverzekering.net onder jongeren.

Eerder werd al bekend dat het aantal overstappers naar in 2014 verwachting groter zou zijn dan vorig jaar. Minister Schippers heeft aangegeven dat de premies in 2014 omlaag zouden kunnen, vanwege de winsten die de zorgverzekeraars in de jaren hiervoor hebben gemaakt. Zij is van mening dat deze winsten aan de belastingbetaler gecompenseerd moeten worden door middel van het verlagen van de premies. Als de premies omlaag zouden gaan, zou dit kunnen betekenen dat er meer mensen gaan overstappen, omdat zij op die manier kunnen besparen op hun zorgverzekering. Inmiddels hebben enkele zorgverzekeraars al aangegeven dat de daling van de premie nog niet zeker is.We zullen in elk geval tot Prinsjesdag 2013 moeten wachten voordat de zorgverzekeraars hun premies voor 2014 bekend maken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!