Naar de tandarts in 2014, dit moet u weten

Over het algemeen is zorg waarvoor u naar de tandarts moet vaak erg duur. Het is daarom belangrijk om te weten welke kosten u van uw zorgverzekeraar vergoed kunt krijgen en hoeveel u zelf moet betalen. Zorgverzekering.net neemt de tandartsverzekering voor 2014 onder de loep.

Basisverzekering

In principe worden tandartskosten, ook de halfjaarlijkse controle, niet vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen kinderen tot achttien jaar, volwassenen met een tandheelkundige, geestelijke of lichamelijke beperking en mensen die in een AWBZ-instelling verblijven krijgen deze zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Behoort u niet tot één van deze groepen, dan is een aanvullende verzekering nodig om de kosten voor tandzorg vergoed te krijgen.

Wel of niet aanvullend verzekeren?

Toch is het niet altijd noodzakelijk om een aanvullende verzekering voor de tandarts af te sluiten. Wanneer u weinig problemen met uw gebit heeft, en bijvoorbeeld alleen twee keer per jaar op controle gaat, kan het voordeliger zijn om de kosten hiervoor zelf te betalen. De kosten voor een periodieke controle bedragen vaak niet meer dan enkele tientjes. Het kan daarom voordeliger zijn om deze zelf te betalen. Verwacht u wel veel tandartskosten te gaan maken, dan doet u er zeker goed aan om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Goedkope tandartsverzekering

Een aanvullende tandartsverzekering afsluiten is al mogelijk vanaf 3,85 euro per maand. Let er dan wel op dat er een maximumbedrag voor de vergoeding is vastgesteld. Het kan zijn dat je dan je tandartskosten vergoed krijgt tot maximaal 50 euro. U betaalt dan op jaarbasis 3,85 euro x 12 maanden = 46,20 euro en krijgt bepaalde typen zorg tot een maximum van 50 euro vergoed. U kunt zich afvragen of het dan voldoende nut heeft om u aanvullend te verzekeren.

Alternatieve oplossing

Dit jaar komt de NMT met een nieuw initiatief: ixorg. Bij deze alternatieve vorm van tandartsverzekering betaalt u geen premie, maar spaart u een maandelijks budget dat opzij wordt gezet. Dit geld wordt gebruikt wanneer u tandartskosten maakt. U kunt zelf het budget bepalen en het geld dat u spaart blijft van u. Op die manier betaalt u alleen voor de tandartskosten die u werkelijk maakt.

Al met al hangt het dus van uw situatie en hoeveel tandzorg u gebruikt, af of het verstandig is een aanvullende tandartsverzekering voor 2014 af te sluiten. U kunt de verschillende zorgverzekeringen op basis van dekking van de tandartskosten met elkaar vergelijken via Zorgverzekering.net/2014.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!