MRI scan en de zorgverzekering

Een MRI scan is een apparaat in ziekenhuizen, waarmee door het lichaam van de mens gekeken worden. Kan de dokter niet vinden wat de oorzaak van uw klachten is, dan kunt u doorverwezen worden om een MRI scan te laten doen.

Wat is een MRI scan?

MRI staat voor magnetic resonance imaging, of te wel beelden krijgen via magnetische resonatie.  Een MRI scan geeft een helder beeld van de binnenkant van uw lichaam. De volgende onderdelen van het menselijk lichaam worden extra helder weer gegeven op de scan:  hersenen(functie),spieren, hart(functie), ruggenmerg en zenuwen, pezen en gewrichtsbanden en de buikorganen. Voor een MRI scan moet u naar de afdeling Radiologie en u hoeft hier in de regel niet nuchter naar toe.

Veel mensen zijn huiverig voor een MRI scan, dit komt doordat u voorzichtig een hol apparaat ingeschoven wordt, wat claustrofobische gevoelens op kan wekken. De scanner maakt ook nog een erg zwaar bokkend geluid, wat ook niet erg voor een rustgevend gevoel zorgt. U krijgt tegen dit geluid vaak een koptelefoon met muziek mee.  U dient gedurende het half, tot anderhalf uur, zo stil mogelijk  te blijven liggen, voor een zo duidelijk mogelijk resultaat.

Een MRI scan wordt aangeraden als artsen via röntgenfoto’s niet kunnen zien wat het probleem van de patiënt is. Een MRI zorgt voor een erg helder beeld. Voor mensen met bepaalde lichaamsaanpassingen, zoals een pacemaker, is het niet mogelijk om een MRI scan te maken, door de metalen deeltjes die deze aanpassingen kunnen bevatten.

Wat vergoedt uw verzekeraar?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een MRI scan vanuit de basisverzekering. Vaak krijgt u de kosten voor de scan honderd procent vergoed. Voor een MRI scan wordt door de meeste verzekeraar geen eigen vergoeding in rekening gebracht. Controleer dit wel altijd van te voren bij uw zorgverzekeraar. U moet tevens een verwijzing voor een MRI scan hebben gekregen door uw huisarts of door een andere specialist, die geen oorzaak van uw klachten kan vinden. Zonder een verwijzing krijgt u geen MRI scan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!