Mondhygiënist en uw zorgverzekering

Wie een slechte mondhygiëne heeft, wordt door de tandarts meestal doorgestuurd naar de mondhygiëniste. Deze staan vaak los van de eigenlijke tandarts; mondhygiëniste zijn, is een heel ander beroep. Veel mondhygiënisten zitten bij de tandartspraktijk in gevestigd. Er zijn ook mondhygiënisten die vrijgevestigd zijn. De mondhygiëniste is er voor bedoelt om u van uw mond- en tandproblemen af te helpen.

Behandeling

De mondhygiëniste is vooral gespecialiseerd in het voorkomen en tegengaan van tandvleesproblemen, cariës en erosie. Ook kan een mondhygiëniste werkzaam zijn bij het boren en vullen van beginnende gaatjes en het verwijderen van tandsteen. Tevens geeft de mondhygiëniste veel voorlichting over het goed verzorgen van uw gebit.

De mondhygiëniste beschikt vaak over andere apparatuur dan de tandarts, waardoor zij andere werkzaamheden kunnen verrichten omtrent uw gebit of tandvlees. Het is de meer gespecialiseerde kant van de tandheelkunde.

Wanneer naar de mondhygiëniste?

Het is verstandig om een afspraak bij de mondhygiëniste te maken als u last heeft van de volgende zaken:

  • Uw tandvlees bloedt regelmatig. Bijvoorbeeld tijdens het poetsen;
  • U heeft vaak last van gaatjes;
  • Uw tandvlees trekt van uw tand terug;
  • Uw tanden of kiezen gaan los zitten;
  • Uw tandvlees is ontstoken;
  • U heeft regelmatig last van tandsteen of tandplak;
  • U heeft last van aanslag op de tanden;
  • U ervaart een constante vieze smaak of slechte adem;
  • Als mondverzorging voor u een probleem of een last is.

Wat krijgt u vergoed?

In veel gevallen valt een bezoek aan de mondhygiëniste voor de verzekering onder ‘tandarts’. Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, wordt een groot deel van de kosten voor de mondhygiënist gedekt.

Het is wel zo dat vrijgevestigde mondhygiënisten afspraken moeten hebben gemaakt met de zorgverzekeraar, wil zij een redelijk deel voor u vergoeden. De premies voor de tandarts variëren van 3,75 euro tot maar liefst 150 euro per maand. Deze dure zijn vaak wel erg uitgebreide verzekeringen. Voordat u naar de mondhygiëniste gaat, is het aan te raden om te controleren wat uw zorgverzekeraar voor u vergoedt. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!