Minder overstappers dan vorig jaar

Ruim een miljoen Nederlanders zijn dit jaar naar een andere zorgverzekeraar overgestapt. Dat is iets minder dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het adviesbureau BS Health Consultancy.

Einde aan overstappers

Vorig jaar stapte zeven procent over, dit jaar 6,5 procent. Sinds 2009 steeg het aantal overstappers, maar dit jaar is het aantal overstappers voor het eerst gedaald. En wel met 0,5 procent. Er is dus een einde gekomen aan de continue stijging. Dit komt omdat bijna alle zorgverzekeraars hun premie goedkoper hebben gemaakt. De premie is gemiddeld 115 euro gedaald, terwijl het ministerie van VWS een daling van 24 euro had verwacht. Mensen hebben daarom niet het idee dat het nog goedkoper kan als ze overstappen, en zijn tevreden met de huidige zorgverzekeraar. Mensen die wel overstappen kiezen vooral voor een goedkope internet polis. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze zelf mogen kiezen waar ze behandeld worden. Daarom zijn budgetpolissen die gebruik maken van een beperkt aanbod in ziekenhuizen veel minder in trek. Ook verhogen veel mensen hun eigen risico om op hun premie te besparen, en nemen ze steeds minder vaak een aanvullende verzekering.

Overstappen is zo gepiept

Volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net, is het zonde dat minder mensen dan vorig jaar zijn overgestapt. ‘Mensen denken misschien dat ze een goedkope zorgverzekering hebben, maar het kan vaak nog goedkoper. Via een vergelijker kun je gemakkelijk kijken of jou zorgverzekering niet nog goedkoper kan. Wel moet je nog even wachten, je kunt pas tegen het einde van dit jaar weer overstappen. Ook moet je zorgen dat je huidige zorgverzekering voor 1 januari van het nieuwe jaar is opgezegd.’ Volgens van der Zee zijn veel mensen content met hun huidige zorgverzekeraar, terwijl ze eigenlijk teveel geld betalen. ‘Mensen weten vaak wel dat het goedkoper kan, maar hebben geen zin in het ‘gedoe’ bij het overstappen. Terwijl het eigenlijk zo is gepiept.’

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!