Minder keuzevrijheid door besparing op zorgpremie

Steeds meer zorgverzekeraars komen met een budgetpolis, waarin de keuzevrijheid van de consument beperkt wordt. Zorgverzekering.net verwacht dat in 2015 meer mensen mensen voor een budgetpolis zullen kiezen, om zo de zorgpremie laag te houden.

De budgetpolis

Er zijn twee soorten zorgverzekeringen in Nederland: De naturapolis en de restitutiepolis. Bij de naturaverzekeringen wordt meestal 80 procent vergoed bij niet gecontracteerde zorg. Bij zorginstellingen waarmee de zorgverzekeraar wel een contract heeft, wordt de zorg wel voor 100 procent vergoed. Bij een restitutieverzekering heeft de consument vrije zorgkeuze. Dit betekent dat ook zorg bij niet gecontracteerde zorginstellingen geheel vergoed wordt. De restitutiepolis is om deze reden ook duurder dan de naturapolis. De budgetpolis is een variant van de naturaverzekering. Hierbij wordt de zorgkeuze van de consument nog meer beperkt. Er is namelijk een veel minder uitgebreid aanbod van gecontracteerde zorgaanbieders dan in de standaard naturaverzekering. Ook is het percentage dat wordt vergoed bij niet gecontracteerde zorg vaak veel lager. Op deze manier kan de premie voor de budgetpolis laag gehouden worden, maar dit gaat wel ten koste van de keuzevrijheid van de verzekerden.

‘Goede Keuze’ Polis VGZ

Gisteren maakte VGZ de premies voor 2015 bekend. De verzekeraar biedt dit jaar ook de budgetpolis ‘Goede Keuze Polis’ aan. Hierbij wordt niet gecontracteerde zorg maar voor 50 procent vergoed en wordt de keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders beperkt. Verzekerden met een naturapolis bij VGZ, zullen in 2015 144 euro per jaar meer betalen. Deze verzekering zal, met een stijging van 12,5 procent, volgend jaar 107,95 euro per maand kosten. De restitutiepolis is volgend jaar, met een premie van 113,95, zelfs 168 euro duurder dan dit jaar. Dit is een stijging van maar liefst 14 procent. Voor de budgetpolis betaalt men in 2015 ‘maar’ 97,95 euro per maand. Vorig jaar kostte de budgetpolis 91,95, dus ook deze verzekering is volgend jaar duurder dan dit jaar. Echter gaat het hierbij slechts om een stijging van 6,5 procent.

Lage premie of vrije zorgkeuze?

Dit jaar boden sommige verzekeraars ook al een budgetpolis aan. Deze bleken niet populair onder de consument. Mensen verkozen keuzevrijheid boven een lage premie. Ook was de zorgpremie gedaald ten opzichte van 2013, dus hierdoor was er minder reden om te besparen op de zorgverzekering. Dit jaar gaat de zorgpremie flink omhoog en zullen consumenten eerder op zoek gaan naar een goedkopere zorgverzekering. Bovendien is het prijsverschil tussen de budgetpolis en de restitutiepolis in 2015 veel groter dan in 2014. Zorgverzekering.net verwacht dan ook dat in 2015 meer mensen gebruik gaan maken van deze budgetpolissen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!