Mensendieck en de zorgverzekering

Mensendieck is een paramedische behandelmethode waarbij er oefeningen worden verricht om het spiergebruik en het houdings- en bewegingsmechanisme van de mens te trainen. De oefeningen zijn gericht op vitaliteit.

Waarom Mensendieck?

Mensendieck staat in het teken van gedragsverandering. Veel patiënten passen verkeerde bewegingen en houdingen toe, waardoor pijn veroorzaakt wordt. De pijn kan veroorzaakt worden door werk, het beoefenen van een bepaalde sport, hobby’s enzovoort. De patiënt leert gezond bewegingsgedrag aan om de pijn te voorkomen. De behandelingen houden patiënten fit en actief.

Is Mensendieck alleen bestemd voor mensen met lichamelijke pijnklachten?

Er hoeft geen sprake te zijn van pijnklachten. Mensendieck leert mensen gezond bewegen. De oefeningen zijn geschikt voor jong en oud en voor mensen met en zonder klachten. Bij pijnklachten moet u denken aan:

 • nek- en schouderklachten
 • rugklachten
 • motorische problemen bij kinderen
 • stress-gerelateerde klachten

Mensendieck moet ervoor zorgen dat de pijnklachten worden verholpen of verminderd.

Ook voor patiënten met chronische klachten is Mensendieck een goede methode. In vele gevallen zorgt Mensendieck er wel alleen voor dat de patiënten met een chronische aandoening met hun pijnklachten leren omgaan. Het doel is dat de patiënten in hun dagelijks leven normaal kunnen functioneren. Chronische klachten die voor kunnen komen, zijn:

 • Reumatische aandoeningen
 • Ziekte van Parkinson
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Atrose (gewrichtsslijtage)
 • Multiple Sclerose

Het motto van Mensendieck is ‘’voorkomen is beter dan genezen.’’ Voor mensen die zware arbeid (bouwvakkers, chauffeurs, verpleegkundigen) verrichten is het handig om Mensendieck te volgen. Zo voorkomen zij slechte bewegingsgewoonten te ontwikkelen. Ook zwangere vrouwen en kinderen met een slechte motoriek hebben er profijt van.

Is Mensendieck verzekerd vanuit mijn zorgverzekering?

Mensendieck wordt in bepaalde omstandigheden vergoed vanuit de basisverzekering. In de andere gevallen krijgt u Mensendieck (deels) vergoed met een aanvullende zorgverzekering.

Vergoeding vanuit de basisverzekering:

 • Voor patiënten tot 18 jaar
 • Patiënten met chronische aandoeningen. De aandoeningen die vergoed kunnen worden vanuit de basisverzekeringen moeten op de ‘’lijst Borst’’ staan. Via uw zorgverzekeringen kunt u nagaan of uw chronische aandoening op die lijst staat.

Doordat Mensendieck niet voor iedereen vanuit de basisverzekering wordt vergoed, telt het eigen risico niet mee. Ook niet voor de degenen die wel een volledige vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering.

Als u niet aan de voorwaarden hierboven voldoet dan is er de aanvullende verzekering. Het bedrag dat wordt vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. www.zorgverzekering.net. is een site die u de mogelijkheid geeft zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en de beste eruit te kiezen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!