Meerderheid Nederlanders leest polisvoorwaarden zorgverzekering niet

Slechts 30 procent van de Nederlanders neemt de polisvoorwaarden van de zorgverzekering volledig door. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders door het onderzoeksbureau PanelWizard Direct, in opdracht van de zorgverzekeraar het Zilveren Kruis.

Gebrek aan kennis

Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij tijdens het oriënteren eerst naar de premie van de zorgverzekering kijken. Bij het afsluiten kijkt de meerderheid als eerst naar de dekkingen en de vergoedingen. Wanneer zij de nieuwe polis doornemen blijkt de prijs belangrijker dan de vergoedingen. Slechts 30 procent van de Nederlanders neemt de voorwaarden van de zorgverzekering volledig door. De rest gaat er vanuit dat alles goed geregeld is, vindt het zonde van hun tijd of vindt de voorwaarden moeilijk te begrijpen. 43% van de Nederlanders heeft hierdoor wel eens onverwachts te maken gehad met hoge medische kosten. Ruim één op de vijf Nederlanders weet niet wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en het eigen risico. Ook denkt 30 procent van de Nederlanders dat de inhoud van het basispakket wordt bepaald door de zorgverzekeraar.

Informatie zorgverzekeringen

Tweederde van de Nederlanders wint van tevoren informatie in over zorgverzekeringen. Bijna 40 procent van de Nederlanders gebruikt hiervoor vergelijkingssites. Verder laten veel Nederlanders zich adviseren door vrienden en familie. De overige informatiebronnen die gebruikt worden zijn andere websites, zoals bijvoorbeeld de website van de consumentenbond.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!