Medicijnenplan Achmea: Lagere premie 2016?

Zorgverzekeraar Achmea gaat samen met verschillende ziekenhuizen dure medicijnen inkopen. Hiermee hopen ze hogere kortingen te kunnen regelen bij fabrikanten. De kosten van dure medicijnen in Nederland zijn nu bijna 1 miljard euro per jaar. Ze beginnen met de inkoop van TNF-alfaremmers, waarmee ze tot 175 miljoen euro per jaar hopen te besparen. Volgens Christina Rompa, woordvoerder Zorg van Achmea, gaat een derde van de opbrengst naar Achmea en lijdt dit mogelijk tot een lagere zorgpremie in 2016.

Medicijnenplan

Op dit moment onderhandelen 90 ziekenhuizen zelfstandig met fabrikanten. Zij brengen vervolgens de kosten in rekening bij de zorgverzekeraars. Achmea kwam met het plan om in samenwerking met ziekenhuizen dure medicijnen in te kopen om meer korting te kunnen regelen bij fabrikanten. Er zijn momenteel 15 ziekenhuizen die met Achmea gaan samenwerken, waaronder het AMC, het Erasmus medisch centrum en het VU medisch centrum. Naar verwachting zullen nog meer ziekenhuizen zich bij het plan aansluiten.

Bezuiniging

In het buitenland heeft het gezamenlijk inkopen van medicijnen al veel opgeleverd. In Noorwegen werd er 39% bespaard. Op dit percentage is de verwachting van Achmea gebaseerd, de verzekeraar gaat uit van een besparing van 0 tot 39 procent. Van het geld dat bespaard wordt gaat er een derde naar een innovatiefonds. Verder gaat er een derde naar de ziekenhuizen en een derde naar Achmea. “Als het plan in Nederland ook zo succesvol is, zal dit een positief effect hebben op de zorgpremie. Dit is uiteraard wel pas in 2016 te merken.” zegt Christina Rompa van Achmea.

Vergoeding dure medicijnen

Een andere belangrijke motivatie van Achmea is de vergoeding voor dure medicijnen. Rompa vertelt: “Er is veel discussie over het wel of niet vergoeden van dure medicijnen, zoals bijvoorbeeld TNF-alfaremmers. Wij vinden het belangrijk dat ook de vergoeding voor duurdere medicijnen blijft bestaan. Als wij in samenwerking met ziekenhuizen deze medicijnen met korting kunnen krijgen, is deze discussie niet meer aan de orde.”

TNF-alfaremmers

Dinsdag begint Achmea in samenwerking met de ziekenhuizen met de inkoop van TNF-alfaremmers, dit zijn ontstekingsremmers voor chronische aandoeningen. Deze medicijnen kosten zorgverzekeraars jaarlijks 450 miljoen euro. Als de inkoop van deze medicijnen een succes wordt, zullen ook andere medicijnen op deze manier worden ingekocht. “Medicijnen tegen kanker zouden een volgende stap kunnen zijn” zegt Rompa. De nieuwe manier van inkopen heeft verder geen effect op de patiënten. Mensen die op dit moment TNF-alfaremmers gebruiken mogen hun eigen merk houden, sommige mensen gebruiken namelijk al jaren hetzelfde merk. Nieuwe patiënten zullen merken aangeboden krijgen die met korting ingekocht kunnen worden.

Verspilling medicijnen

De medicijnfabrikant MSD heeft kritiek op het plan. Volgens de fabrikant draait het plan vooral om de kosten, terwijl de dienstverlening van MSD veel breder is. Zij waarschuwen voor juist hogere kosten doordat er onnodig veel medicijnen worden weggegooid. Achmea deelt deze mening niet. Zij nemen verspilling van medicijnen erg serieus. Dit ligt volgens hen vooral aan de verpakkingsgrootte van medicijnfabrikanten. De inkoop en expertise wordt nu gedeeld door verschillende ziekenhuizen. Ook houdt het innovatiefonds, waar een derde van de opbrengst naar toe gaat, zich bezig met het verminderen van verspilling van medicijnen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!