Medicijnen bij migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn, die ineens kan optreden. Klachten als misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid duiden erop dat u wellicht last heeft van migraine. De hoofdpijn voelt vaak bonzend of kloppend aan, wat zo heftig kan zijn dat normaal functioneren (dagenlang) niet mogelijk is.

Bij migraine verkrampen de bloedvaten als het ware, waarna deze uit zetten. Dit zorgt voor een stekende hoofdpijn. Vaak heeft iemand een paar maanden last van migraine.

Verminder kans op migraine

Er zijn een aantal simpele stappen die uzelf kunt ondernemen om de kans op migraine te verkleinen. Ook is het verstandig om fel licht, scherpe geuren en lawaai te vermijden; het is slimmer om een rustige, donkere kamer op te zoeken. Koude, natte kompressen op het voorhoofd en de slapen leggen is een ander hulpmiddel. Daarnaast is het verstandig om de oorzaak van uw migraineaanval te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld aan uw eetpatroon liggen.

Medicijnen

Om migraine te bestrijden kunt u natuurlijk paracetamol, ibuprofen of naproxen innemen. Deze medicijnen worden voorgeschreven wanneer u niet meer dan twee keer per maand ernstige hoofdpijn heeft. Heeft u meer dan twee keer per maand een migraineaanval, dan kunt u beter medicijnen nemen die de aanval kunnen voorkomen. Hierbij moet u denken aan bètablokkers, die een gunstige werking hebben op de bloedvaten. Deze medicijnen zorgen ervoor dat bloedvaten niet te veel vernauwen, één van de oorzaken van een migraineaanval. Estradiol is een ander medicijn, dat de kans op hormonale migraine vermindert. Ook methysergid en amitriptyline kan helpen, maar dit wordt alleen voortgeschreven als bètablokkers niet werken. Het maakt uw bloedvaten wijder.

Als u merkt dat de migraine steeds heviger wordt, is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan. Therapie gericht op het voorkómen van een aanval is dan de aangewezen behandeling.

Vergoeding

Met een basisverzekering krijgt u de meeste medicijnen vergoed.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!