Media-offensief zorgprofessionals tegen Jeugdwet

In een advertentie in Trouw en in de Volkskrant roepen de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlands Instituut van Psychologen, GGZ Nederland en Landelijk Platform GGz de Eerste Kamer vandaag op om de nieuwe Jeugdwet te blokkeren.

Morgen bespreken de senatoren van de Eerste Kamer de Jeugdwet. Als zij die goedkeuren, verdwijnt de psychische zorg aan minderjarigen uit de Zorgverzekeringswet. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, D66, CDA, GroenLinks, SGP en de ChristenUnie nam die wet afgelopen oktober aan in de Tweede Kamer. Die haalt de psychische zorg voor kinderen uit het verzekerd pakket. Het komt erop neer dat de jeugdzorg vanaf 2015 per gemeente wordt georganiseerd. Nu zijn de provincies en het Rijk daar nog verantwoordelijk voor. Zo’n 200.000 kinderen maken gebruik van psychische zorg.

Gevolgen

Een gevolg van de Jeugdwet is volgens de geestelijke gezondheidsinstellingen dat de rechtspositie van deze kinderen in gevaar komt. De zorgprofessionals zijn bang dat de zorgkwaliteit voor kinderen met psychische problemen in de praktijk per woonplaats kan verschillen. Ook wijzen zij op discriminatie tussen lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg voor kinderen. Alleen die laatste valt in de Jeugdwet niet langer onder de Zorgverzekeringswet. Daardoor krijgen kinderen die bijvoorbeeld lijden aan autisme, schizofrenie of borderline volgens de zorgprofessionals niet langer gegarandeerd de juiste zorg.

Ook artsenfederatie KNMG en een aantal wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen keren zich tegen de nieuwe Jeugdwet. Zij vrezen voor verkeerde behandelingen en een verminderde toegankelijkheid.

Alle jeugdzorg naar gemeenten

Staatssecretaris van volksgezondheid Martin van Rijn verdedigt de Jeugdwet met de stelling dat hulpverleners onvoldoende met elkaar samenwerken en dat daarom alle jeugdzorg door de gemeenten moet worden georganiseerd. Bang voor gemeentelijke bezuinigingen op psychische zorg voor kinderen is hij niet, want dan groeien volgens de staatssecretaris hun problemen en krijgt de oplossing een hoger prijskaartje.

Voorzitter Annemarie Jorritsma gaf namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten echter al aan dat jongeren vanuit de jeugdzorg voortaan niet meer naar de psychiater, maar naar de voetbalclub worden gestuurd.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!