MammaPrint en de zorgverzekering

MammaPrint begint allemaal bij de diagnose van borstkanker. Een diagnose die je niemand toewenst. Wat is de volgende stap? Nog steeds krijgen te veel vrouwen onnodige chemotherapie. Chemotherapie wordt niet gegeven zonder gevolgen. Ondanks de zware behandeling is Mammaprint er om het proces te verlichten.

Wat betekent MammaPrint nou precies?

MammaPrint is een borstkankertest die laat zien hoe agressief de tumor is. Aan de hand van de uitslag kan de arts beter bepalen wat voor behandeling er nodig is. Zo wordt voorkomen dat er onnodige behandelingen worden gegeven die de patiënt eigenlijk niet nodig heeft.

Hoe werkt zo’n proces?

Ten eerste begint men met het controleren van vers of paraffine gefixeerd tumorweefsel. Dit weefsel wordt naar een klinisch laboratorium gestuurd, omdat men er zeker van wil zijn dat het gaat om een tumorweefsel. Als dat onderzoek rond is, wordt de test uitgevoerd met behulp van een micro-array. Dat is een vierkant plaatje dat voorzien is van duizenden vakjes. Elk vakje wordt opgevuld met DNA van de desbetreffende patiënt. Zo worden de activiteiten van het DNA bestudeerd. De test kan twee uitslagen naar voren brengen: Een laag risico op uitzaaiingen (‘Laag Risico’) of een hoog risico op uitzaaiingen (‘Hoog Risico’).

Hoe weet ik dat MammaPrint betrouwbaar is?

Zekerheid is er nooit. Wel zijn er andere factoren die hebben aangetoond dat MammaPrint als aangenaam wordt ervaren:

  • Mammaprint is CE geregistreerd. Dat betekent dat MammaPrint voldoet aan de geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER)
  • MammaPrint werd in februari 2007 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA)
  • In Time Magazine werd MammaPrint aangeduid als één van de beste uitvindingen op het gebied van gezondheidszorg in 2007.
  • Agendia ontving in 2008 de Innovatieprijs voor MammaPrint.

Agendia is tevens de NV die de test uitvoert.

Ben ik verzekerd voor MammaPrint?

MammaPrint zit nog niet in de basisverzekering. Van alle zorgverzekeraars die er zijn, hebben er zeventien besloten de behandeling volledig te vergoeden. Mede doordat het niet in de basisverzekering zit, telt het eigen risico hierin niet mee. Op www.zorgverzekering.net vindt u de zorgverzekeraars die MammaPrint vergoeden. Daarnaast valt ook nog te zien welke zorgverzekeraar MammaPrint het goedkoopst en best vergoedt. Bent u niet aangesloten bij één van deze zorgverzekeraars dan is er de mogelijkheid om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die de behandeling deels vergoedt. Ook kunt natuurlijk het besluit nemen, over te stappen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!