Maagverkleining en de zorgverzekering

Mensen die al erg lange tijd met ernstig overgewicht rondlopen kunnen in aanmerking komen voor een maagverkleining. De operatie is echt zeker niet zonder risico’s.

Wanneer een maagverkleining?

U kunt in aanmerking komen voor een maagverkleining als u al vele jaren met overgewicht rond loopt en al van alles heeft geprobeerd om er vanaf te komen en dit ook aan kunt tonen. Als u een BMI (Body Mass Index) heeft van 40 of groter, dan komt u in aanmerking voor de operatie.

Wat gebeurt er tijdens een maagverkleiningsoperatie?

Tijdens de operatie zal de chirurg een soort tweedeling van uw huidige maag maken. Een bovenste en onderste gedeelte. Alleen in het bovenste gedeelte zal nog voedsel komen. Hier wordt ook de bypass gemaakt. De maag wordt verkleind door middel van nietjes. Er bestaan naast de maagverkleining ook andere soorten maagoperaties, die u van uw overgewicht af kunnen helpen. Welke bij u past, is persoonsafhankelijk. Dit zal de arts met u bespreken.

Personen die een maagverkleining ondergaan, moeten van te voren goed weten dat hun eetpatroon drastisch zal veranderen als zij klaar zijn met de operatie. U kunt zeker niet meer het zelfde eten als u eerder deed. U zult uw voedsel moeten wegen, omdat de maag kleiner is en dus minder voedsel kan verteren. U zult kleinere porties moeten gaan eten en u zult eerder een vol gevoel krijgen. Houdt u er rekening mee dat er aan elke operatie risico’s verbonden zijn.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Het kan zijn dat u voor de maagverkleining een eigen bijdrage moet leveren, hoeveel dit is hangt af van uw zorgverzekeraar. Als u voor de operatie naar een gecontracteerde zorginstelling gaat, heeft u meer kans op vergoedingen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het gehele bedrag van de operatie, mits u een medische indicatie van de arts heeft en u bij een gecontracteerde zorginstelling laat opereren. Controleer van te voren wat en hoeveel uw zorgverzekering voor een maagverkleiningsoperatie vergoedt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!