Lichttherapie en uw zorgverzekering

Lichttherapie wordt ingezet bij mensen die te maken hebben met somberheid en/of slaapproblemen. Er wordt vooral van de therapie gebruik gemaakt tijdens de donkere maanden van het jaar, omdat er dan weinig buitenlicht is. Mensen die slecht tegen een tekort aan licht kunnen raken hierdoor niet depressief. Lichttherapie kan daarnaast helpen bij mensen met huidklachten, bijvoorbeeld psoriasis of eczeem.

Hoe werkt het?

Als u behandeld wordt met behulp van lichttherapie, wordt u blootgesteld aan intensief licht. Met uw ogen vangt u zeer fel licht op, dat veel feller is dan standaard kunstlicht. Het signaal dat via de ogen bij uw hersenen terecht komt, wordt gebruikt om uw dagritme te verbeteren. Daarnaast kan het dus ook als fijn ervaren worden door uw lichaam, omdat u extra licht tot u krijgt. Lichttherapie is een zeer veilige vorm van behandelen, zonder noemenswaardige bijwerkingen of verslavende eigenschappen.

Bij huidproblemen ondergaat u eerst een lichttest, om te bepalen hoe gevoelig uw huid is. Er wordt een startdosering van het licht gekozen, waarna de dosering gedurende het aantal behandelingen (twee of drie maal per week, zes tot twaalf weken) steeds verder oploopt. De lichttherapie wordt vaak gecombineerd met een zalftherapie.

Waar en wanneer?

Voor lichttherapie kunt u bij praktisch alle poliklinieken en ggz-instellingen in Nederland terecht. Doorgaans schrijft de behandelaar u een kuur van vijf tot tien dagen voor, al kan korter of langer ook altijd voorkomen. Iedere sessie, meestal ‘s ochtends, gaat u een half uur tot twee uur lang achter het lichtapparaat zitten, waarbij het licht in uw ogen schijnt. Tijdens de behandeling kunt u gewoon een boek lezen, televisie kijken of iets anders, zolang het licht uw ogen maar bereikt.

Huidklachten worden doorgaans in het ziekenhuis behandeld onder begeleiding van een dermatoloog.

Thuis

Als u ieder jaar weer last heeft van een winterdip kunt u bij bij een apotheek, thuiszorgwinkel of medische speciaalzaak een lichttherapie-apparaat aanschaffen voor thuis. Lichttherapie blijkt ook te helpen tegen reguliere depressies, wat betekent dat een apparaat in veel huishoudens van pas kan komen.

Vergoeding

De vergoeding die u voor lichttherapie ontvangt is afhankelijk van een aantal praktische zaken en uw (aanvullende) zorgverzekering. Als u in het ziekenhuis behandeld wordt ontvangt u een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel uw eigen risico van €350,- of hoger. Apparatuur voor thuis, huur of koop, kan worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Het verschilt per verzekeraar of en hoeveel er in dat geval vergoed wordt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!