Lage premie niet direct gunstig voor consument

De Nederlandsche Bank is het niet eens met de uitspraak van de Consumentenbond om de zorgpremies volgend jaar voor de gehele zorgsector lager te maken. De Consumentenbond opperde vorige week dat de zorgpremies met zo’n 25 euro per maand goedkoper kunnen, doordat het afgelopen jaar een winst van 1,4 miljard euro is gemaakt door de zorgverzekeraars. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is dit geen goed idee en zijn de consumenten hier niet bij gebaat.

Volgens de Consumentenbond is het niet nodig om dure buffers te behouden en zij wilt deze dan ook graag zien verdwijnen. Door het verlagen van de buffers kunnen de premies ook omlaag en zou de koopkracht van de consument weer aantrekken. Door het beeld dat de verzekeraars in 2012 flinke winst geboekt hebben, zouden de aankomende jaren de premies van zorgverzekeringen omlaag kunnen. Echter, volgens DNB is het niet verstandig om alles ineens te verlagen.

De Nederlandsche Bank vindt het niet verstandig als zorgverzekeraars de buffers verlagen. Dit omdat deze buffers eventuele financiële klappen op kunnen vangen en zijn vooral om die reden in het voordeel van de consument. DNB zegt vervolgens dat het niet zomaar voor de gehele verzekeringssector bepaald kan worden. Elke verzekeraar kampt met zijn eigen risico’s en daarom is het volgens De Nederlandsche Bank niet verstandig om dit ‘besluit’ voor de gehele verzekeringssector te laten gelden. DNB vindt verder dat verzekeraars minstens 11% van de mogelijke schadelast in kas moeten hebben voor eventuele financiële tegenvallers. De bank geeft echter geen voorschriften over hoe hoog de veiligheidsmarge moet zijn. Deze norm verschilt ook per verzekeraar.

Zorgverzekeraars Nederland noemde de uitspraak van de Consumentenbond vrijwel meteen ‘onverantwoord’ en reageert dat zij helemaal geen onnodige buffers aan willen houden, maar dat zij wel toekomstige schokken en extra taken moeten kunnen opvangen.

Het hele jaar zijn er flinke discussies over de verhoogde eigen risico kosten, de verzekeringen en de algehele bezuinigen van de overheid. Dit bericht doet daar voor de zorgverzekeraars een extra schepje boven op.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!