Lage premie doorslaggevend voor overstap

Zorgverzekeraars zullen de komende weken hun beste beentje voor moeten zetten om de eigen consumenten aan zich te blijven binden. Een op de vier Nederlanders overweegt volgens Cendris, onderdeel van PostNL, om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar voor het einde van dit jaar. Het onderzoek is gehouden onder 7006 Nederlanders.

Lagere prijzen

Doordat veel zorgverzekeraars de prijzen verlagen, is het aantrekkelijk voor een grote groep Nederlanders om zich op de hoogte te laten stellen van andere mogelijkheden binnen het zorgverzekeraarsspectrum. Hoewel de prijzen van verschillende zorgverzekeringen het meest van belang blijken bij de keuze voor een eventuele overstap, is ook de service die geboden wordt voor veel consumenten van grote invloed.  Als de zorgverzekeraars hard werken aan dit aspect, lijkt de kans dus groter dat klanten minder snel overstappen naar de concurrent.

Transparantie

Als de prijzen van verschillende verzekeraars gelijk zijn, blijkt een groot deel van de -al dan niet toekomstige- klanten ook te kijken naar het gemak waarmee declaraties afgehandeld kunnen worden en de dekking die een bepaalde verzekeraar biedt. Veel Nederlanders weten op dit moment al welke dekking ze zoeken voor het komende jaar. Ook de transparantie bij de informatievoorziening van de aanbieder van het zorgpakket speelt een belangrijke rol bij het maken van deze keuze. 55 procent van de ondervraagden geeft aan niet over te willen stappen indien ze precies weten wat ze kunnen verwachten van de huidige verzekeraar.

Focus niet op kostenplaatje

Hoewel de lage prijs van sommige verzekeringen als primaire reden opgevoerd wordt, zouden ook volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net, andere elementen misschien wel zwaarder kunnen wegen. “Er is heel veel geschrapt in de aanvullende pakketten en daarom is het belangrijk om niet alleen op de prijs te letten bij het vergelijken van de zorgverzekeringen voor 2014, maar zeker ook de dekking te bekijken. Deze kan bij andere verzekeringen bijvoorbeeld veel beter zijn. Dit zou een reden kunnen zijn om over te stappen naar een nieuwe verzekeraar.” De focus leggen op andere punten dan het kostenplaatje is dus wellicht een verstandige keuze voor zorgverzekeraars die reeds verworven consumenten willen behouden en ook nieuwe klanten willen aantrekken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!