Kwakzalversprijs voor zorgverzekeraars

De jaarlijkse Meester Kackadorisprijs, in de volksmond kwakzalversprijs genoemd, is afgelopen vrijdag in ontvangst genomen door het grootste samenwerkingsverband van zorgverzekeraars in Nederland; VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ.

De Vereniging tegen Kwakzalverij (VtK) geeft de ‘prijs’ aan dit vijftal, omdat de verzekeraars het publiek en hun klanten zouden misleiden. Het voornaamste pijnpunt noemt de prijsuitreiker de nieuwe opleidingsnormen die gelden voor alternatieve genezers. Volgens de verzekeraars moeten deze genezers een ‘pluis-niet-pluis’ gevoel aanleren. Met dat ontwikkelde gevoel moeten alternatieve genezers kunnen aanvoelen wanneer zij een klant kunnen behandelen of naar een reguliere arts moeten doorsturen. De beoordeling van deze benodigde hbo-opleidingen wordt gedaan door het Centrum voor Post-Initieel Onderwijs Nederland (CPION), wat volgens de Vereniging tegen Kwakzalverij geen wettelijk erkend beoordelaar is en een dubieuze reputatie heeft. De VtK is van mening dat verzekeraars hiermee de legitimering van onbewezen geneeskunde stimuleren en het grote publiek misleiden met ‘nepdiploma’s’.

De ‘winnende’ zorgverzekeraars reageren met verbazing op het ontvangen van de kwakzalversprijs. Volgens een woordvoerder van het samenwerkingsverband is het zeer opmerkelijk dat zij de titel toegekend krijgen, omdat zij schade aan de gezondheid van hun klant ten alle tijden tegen willen gaan. De verzekeraars menen met het verscherpen van de opleidingseisen juist een positieve weg te zijn ingeslagen. Klanten die graag bij een alternatieve genezer terecht willen weten op die manier zeker dat hun behandelaar op een hbo-niveau over de juiste medische en psychosociale kennis beschikt.

Naast de groep ‘winnende’ zorgverzekeraars stonden dit jaar onder andere ook CDA’er Herman Wijffels, de huisartsenopleiding van het VU Medisch Centrum en het Centrum voor Zorgverzekeraars op de nominatielijst. De Vereniging tegen Kwakzalverij neemt het Herman Wijffels vooral kwalijk dat hij zijn naam het afgelopen jaar meerdere malen aan alternatieve geneeskunde verbond. De oud-informateur ondertekende onder andere een brief aan de minister van Volksgezondheid, waarin gepleit werd voor introductie van alternatieve geneeskunde in de huisartsenpraktijk, zodat de zorgkosten 15% zouden dalen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!