Kraamzorg

Wie net een nieuw kind in het gezin heeft verwelkomd, wil het liefst alleen maar van het baby’tje genieten. Gelukkig krijgen de vrouwen die thuis zijn bevallen hulp van een kraamverzorgster. Dit is vaak heel fijn voor de ouders, maar jammer genoeg niet blijvend of gratis.

Het krijgen van kraamzorg gaat via de zorgverzekeraar. Die heeft een contract met een kraamzorginstelling die de hulp verschaft. Deze organisatie bepaalt, samen met de verloskundige, hoeveel uur kraamzorg iemand krijgt. Dit verschilt per bevalling en situatie van kind en moeder. Mocht de bevalling bijvoorbeeld heel zwaar zijn geweest kan het zijn dat er langer kraamhulp nodig is. De hoeveelheid kraamzorg wordt niet zomaar bepaald, de kraamzorgorganisatie doet dit aan de hand van het landelijk indicatieprotocol kraamzorg (lip).

Kraamhulp zit in het basispakket van iedere zorgverzekering. Iedere vrouw heeft recht op ten minste 24 uur kraamzorg. De kraamzorg in het basispakket geldt alleen voor de eerste tien dagen. In principe vallen de kosten onder het basispakket, maar er wordt een eigen bijdrage van vier euro per uur eigen risico gevraagd. Het kan daardoor dan ook handig zijn om, als er plannen zijn voor kinderen, je aanvullend te verzekeren voor kraamzorg.

De aangewezen kraamhulp doet tijdens de kraamperiode een aantal dingen. De verzorging en controle van moeder en kind. Ook wordt er geholpen met het integreren van de baby in het gezin. Daarnaast worden de overige huisgenoten ook opgevangen en neemt de kraamhulp huishoudelijke taken over. Als laatste wordt er ook goed opgelet door de kraamhulp. Er worden ontwikkelingen geobserveerd en opgeschreven. Deze informatie gaat later naar de JGZ, de organisatie die de gezondheid van kinderen tot negentien jaar in de gaten houdt. In de eerste week na de geboorte wordt er ook een hielprik en een gehooronderzoek gedaan door een medewerkster van de JGZ. Nadat de kraamhulp weg is gaan alle observaties naar het consultatiebureau waar het adviseren en controleren van de ouders en baby doorgaat.

Na het verlaten moeten de ouders alles zelf regelen. Het is, in alle drukte, wél belangrijk om de pasgeboren baby mee te verzekeren. Dit moet vaak binnen vier maanden gebeuren. Bij sommige zorgverzekeraars kan dit gewoon via je persoonlijke site, maar voor anderen moet er een bijschrijvingsformulier ingevuld worden.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!