Kraamzorg uit de basisverzekering?

Kraamzorg moet uit de basisverzekering, dat vindt directeur van SEO Economisch Onderzoek Barbara Baarsma. Volgens haar is kraamzorg niet essentieel en moeten mensen die hier toch gebruik van willen maken hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Door kraamzorg uit het basispakket te halen kan er volgens Baarsma 300 miljoen euro bespaard worden.

Bezuinigingen

Dit is niet de eerste keer dat er wordt getwijfeld over de vergoeding van kraamzorg in de basisverzekering. Ruim twee jaar geleden deed Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, een oproep om na te denken over bezuinigingen in de zorg. Het schrappen van de kraamzorg werd meerdere malen gesuggereerd. Uiteindelijk kon er door het beperken van onnodige zorg al voldoende bezuinigd worden.

Gemaksdienst

Baarsma noemt kraamzorg een ‘gemaksdienst’, volgens haar is het geen essenti├źle zorg. Veel mensen worden gepland zwanger en de zorgverzekering is uitsluitend bedoeld om risico’s af te dekken, zegt Baarsma. Mensen met een kinderwens kunnen sparen voor kraamzorg of hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Participatiecultuur

We leven in een participatiecultuur waarin kraamzorg geen noodzaak is, zegt Baarsma. Op het moment dat de kraamzorg niet meer vergoed wordt, zal de vader meer betrokken zijn bij zijn pasgeboren kind. Daarnaast kunnen familie en vrienden de kraamzorg op zich nemen.

Advies

Baarsma stelt dat er 300 miljoen euro bespaard kan worden door de kraamzorg uit het basispakket te schrappen. Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) adviseert de overheid begin 2015 over het wel of niet schrappen van de kraamzorg. Als het CvZ adviseert de kraamzorg uit het basispakket te halen zal dit in Nederland voor veel discussie zorgen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!