Korting zorgverzekering

Besparen op zorgkosten

Als Nederlander ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De keuze hiervan zorgt vaak voor de nodige hoofdbrekens. Iedereen wil het zo goedkoop mogelijk hebben. Op welke manieren kun je besparen op je zorgkosten? En hoe zit het met korting zorgverzekering?

Collectieve zorgverzekering

Een handige manier om korting te krijgen is het afsluiten van een collectieve zorgverzekering. Dit is een verzekering die je met veel mensen tegelijk afsluit, bijvoorbeeld via een sportclub of een werkgever. Verzekeraars trekken hierdoor meer verzekerden aan en zijn dus bereid extra korting te verlenen omdat het hen ook voordeel oplevert. En hoe meer verzekerden, hoe beter de concurrentiepositie. Hoe hoog de korting kan oplopen verschilt per collectief. Via werkgevers is dit meestal zo’n acht procent, bij patiëntenverenigingen minder dan zes procent. De hoogste collectieve korting van negen procent wordt vaak aangeboden door websites me zogenaamd internetcollectieven. Dit komt neer op tientallen euro’s per jaar. Een op de drie Nederlanders maakt nog geen gebruik van een collectiviteitskorting.

Eigen risico

Een andere manier om kosten te besparen is het verhogen van je eigen risico, het zogenaamde vrijwillig eigen risico. Dit jaar is het verplichte eigen risico 350 euro, een bedrag dat kan worden verhoogd in stappen van 100 euro. Het maximale vrijwillig eigen risico is 850 euro. Voordeel hiervan is dat je een korting krijgt op je zorgpremie, wat ook weer kosten bespaart. Je kunt ook overwegen geen aanvullende verzekering af te sluiten. Denk erover na of het realistisch is dat je ergens gebruik van zal maken.  Het kan zijn dat het voordeliger is om eventuele kosten zelf te betalen dan een aanvullende verzekering af te sluiten. Een voorbeeld hiervan zijn de tandartsafspraken. Het blijkt vaak goedkoper om kleine controles zoals het verwijderen van tandsteen zelf te betalen dan om hiervoor een verzekering af te sluiten.

Naturaverzekering

Als verzekerde heb je de keuze tussen een natura- en een restitutieverzekering. Een naturaverzekering houdt in dat je ergens alleen de volledige vergoeding voor krijgt als je een gecontracteerde zorgverlener kiest. Bij een restituieverzekering heb je vrije zorgkeuze. Een restitutieverzekering kost iets meer dan een naturaverzekering.

No claim-korting

Bij sommige verzekeraars geldt de no claim-korting.Maak je een heel jaar geen gebruik van de vergoedingen uit je aanvullende opties, dan ontvang je het volgende jaar de no-claimkorting op de premie van deze opties. Hierbij loopt de korting ieder jaar verder op. Bij zorgverzekaar Bewuzt loopt deze korting op van tien procent in het tweede jaar tot veertig procent in het vijfde jaar dat je een aanvullende optie niet gebruikt. Als je toch declareert ga je een stap terug op de ladder. Een variant hierop is de stapelkorting. Bij sommige verzekeraars krijg je een hogere vergoeding als je voor meerdere pakketten kiest. Tot slot is het natuurlijk belangrijk kritisch te kijken naar je eigen wensen. Betaal niet voor dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Neem een zorgverzekering die bij jou past. Zowel oververzekeren als te weinig verzekeren kost je onnodig geld. Wat de beste zorgverzekering voor jou is kan je vinden op zorgverzekering.net.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!