Kleine zorgverzekeraars winnen fraudebestrijding

Kleine verzekeraars scoren beter in een controle op de fraudebestrijding  dan de grotere verzekeringsmaatschappijen. Uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit van 2012 blijkt dat er drie kleinere regionale verzekeraars uitspringen; DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland. Zij hebben het beste gezorgd dat alle nota’s op orde waren en daarmee de fraude bestreden.

Strengere controle

Er komt strengere controle op de fraudebestrijding, waarbij zelfs boetes uitgedeeld gaan worden. De verzekeraars die niet gunstig uit de test zijn gekomen zullen een paar keer dit jaar nog verbeteringen moeten laten zien tijdens de controles. De Nederlandse Zorgautoriteit zelf krijgt meer capaciteit om deze controles uit te gaan voeren. De totale fraude die in 2012 is gevonden komt neer op 2,3 miljoen euro. De grotere zorgverzekeraars zullen meer controle moeten uitvoeren op de declaraties van zorgverleners.

Fraudebestrijding

De fraudebestrijding houdt in dat zorgverzekeraars moeten kijken naar verschil in rekeningen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de kosten in het ene ziekenhuis veel hoger zijn dan in het andere. De zorgverzekeraar  moet dan nagaan welke van de kosten kloppen en hoe het komt dat zij verschillen.

Lagere premie

Het is voor de zorgverzekeraars zelf alleen maar beter wanneer zij hun fraudebestrijding goed op orde hebben. Wanneer zij ervoor zorgen dat ze goede zorg inkopen en dat alles op orde is kunnen zij zelfs hun premie verlagen het jaar erop. En dat zorgt waarschijnlijk weer voor meer klanten, omdat iedereen zo’n laag mogelijke premie wil betalen.

Steeds beter

De afgelopen jaren is er steeds meer controle gekomen. Zorgverzekeraars geven zelf aan ook meer aan fraudebestrijding te doen. In 2012 was alles al beter op orde dan in 2011. Uit dat jaar lopen nog onderzoeken, waarbij zorgverzekeraars nog op een boete kunnen rekenen. De verzekeraars zeggen in 2013 nog beter gescoord te hebben. Maar dit zal volgend jaar pas uit onderzoek moeten blijken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!