Kleine uitzaaiingen in lymfeklieren eindelijk zichtbaar

Het Radboudumc heeft met behulp van nanovloeistof onderzoek verricht naar uitzaaiingen in lymfeklieren die zeer klein zijn. Dat meldt het ziekenhuis vandaag op de eigen website. Met deze nieuwe methode voor kankeronderzoek zijn door de vloeistof uitzaaiingen vanaf 2 millimeter zichtbaar. Tot nu toe was dit met geen enkele techniek mogelijk en het Radboudumc is dan ook het eerste ziekenhuis ter wereld dat de techniek toepast.

Onderzoek naar de gebruikelijke onderzoekstechnieken leert dat 70 procent van de uitzaaiingen onder de 8 millimeter niet wordt opgespoord met reguliere CT- of MRI-scans.

Een belangrijk behandelvoordeel van de nano-MRI-scan is dat gerichte bestraling en operaties mogelijk zijn. Dat vergroot de kans op genezing en vermindert het aantal bijwerkingen.

IJzerdeeltjes

Een arts injecteert kleine ijzerdeeltjes in de arm van de patiënt. 24 uur later wordt de scan uitgevoerd. Onderzoeker Jelle Barentsz laat op de website van het Radboudumc weten dat uitzaaiingen door de combinatie van de nano-vloeistof en de speciaal ontwikkelde MRI-techniek uitzaaiingen wit oplichten en zich als een zaklamp in het duister onderscheiden van de gezonde zwarte klieren. Door dit heldere onderscheid kunnen artsen volgens Barentsz veel gerichter tumoren behandelen.

Uitbreiding

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet en aangeboden aan vier patiënten per week. Dat gaat om patiënten wier prostaatkanker is teruggekeerd of om mensen met een verhoogd risico op lymfeklieruitzaaiingen. Barentsz geeft aan dat het Radboudumc de capaciteit snel wil uitbreiden omdat de nanovloeistof ook bij kankersoorten als borstkanker helpt.

Opleidingsprogramma

Alle documenten en rechten van de vloeistof zijn in het bezit van het Radboudumc. Daarmee is dit het enige ziekenhuis ter wereld dat het middel nu kan inzetten. Namens het Radboudumc ontwikkelt het zogeheten Prostaat MR Referentie Centrum in de toekomst een opleidingsprogramma voor andere ziekenhuizen, zodat meer patiënten van de ontwikkeling kunnen profiteren. Er zal ook wetenschappelijk onderzoek worden verricht naar borstkanker, prostaat kanker en andere kankersoorten met behulp van de nano-MRI-scan.

Financiering

Vooralsnog wordt de nieuwe behandelmethode niet door de zorgverzekeraars vergoed. Op de website van het Radboud Oncologie Fonds werft het ziekenhuis donaties, die volledig ten goede komen aan de nano-MRI-scans.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!