Kinderen vrijwel gratis verzekerd

Alle Nederlanders zijn verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Ook de allerkleinste. Ondanks dat voor kinderen onder de 18 jaar geen premie betaald hoeft te worden, moeten zij toch verplicht ingeschreven staan bij een zorgverzekeraar.

Waarvoor is een kind basis verzekerd?

Kinderen met een basisverzekering zijn verzekerd voor de huisarts, een ziekenhuisverblijf, logopedie, ziekenvervoer, fysiotherapie (achttien behandelingen) en Dyslexiezorg (alleen voor kinderen tussen de zeven en elf jaar oud). Orthodontie of een correctie valt niet onder de basisverzekering, maar kan wel verzekerd worden via een aanvullende zorgverzekering.

Voor een basisverzekering van een kind wordt geen premie gevraagd. Het kind staat ingeschreven bij een ouder en betaalt niets extra’s.

Het is daarentegen wel belangrijk dat een kind in de eerste vier maanden na de geboorte meteen ingeschreven wordt bij een verzekeraar. Dat moet binnen vier maanden gebeuren, anders draaien de ouders op voor alle gemaakte kosten rondom de bevalling.

Geen eigen risico

Kinderen betalen geen eigen risico. In principe zijn kinderen gratis mee verzekerd met de ouder. Zowel premie als het eigen risico hoeft daarom niet betaald te worden. Alleen de kosten, die buiten het basispakket vallen, worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Maar met een aanvullende verzekering, kunnen ook deze kosten gedekt worden.

Aanvullend verzekeren

Kinderen kunnen bij vrijwel alle zorgverzekeraars meedoen aan de aanvullende zorgverzekering van de ouders. Zonder extra kosten zijn kinderen tot 18 jaar mee verzekerd met de aanvullende zorgverzekering van de ouder waarmee zij de premie delen.

Het is wel belangrijk dat het kind op de polis van de best verzekerde ouder staat. Ook als beide ouders bij dezelfde zorgverzekering aangesloten zijn, kan het gebeuren dat het kind niet op de meest uitgebreide polis ingeschreven staat. Met een telefoontje naar de klantenservice kunnen ouders verder geholpen worden, zodat het kind in de toekomst het best verzekerd is.

Help uw kind op weg

Kinderen kunnen voor hun achttiende al op kamers gaan wonen, bijvoorbeeld in verband met studie. Het kind is onder de achttien en daarom zijn de ouders nog steeds onderhoudsplichtig. De collectieve premie van ouder en kind loopt dus gewoon door en voor het kind op kamers wordt geen extra premie betaald. Kinderen vanaf de achttien jaar betalen wel premie. Vanaf dat moment gaat ook het eigen risico voor het kind in.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!