Kankerzorg in Zuid Nederland vanaf 2015 gecentraliseerd

Ziekenhuizen in het zuiden van Nederland gaan kankerzorg centraliseren om de kwaliteit ervan te versterken. Volgens de plannen zal vanaf 1 januari 2015 het Oncologienetwerk Zuid Oost Nederland in werking treden. In het netwerk zullen Brabantse en Limburgse ziekenhuizen de handen ineenslaan op het gebied van kankerzorg. Het eerste contract voor de samenwerking is al rond; deze werd gesloten tussen Maastricht UMC+ en het Maxima Medisch Centrum. Andere ziekenhuizen zullen op korte termijn volgen. Vivianne Tjan-Heijnen van Maastricht UMC+ en directeur Regionale Samenwerking Oncologie geeft aan ernaar te streven dat de voorbereiding nog dit jaar wordt afgerond, zodat kankerzorg vanaf 2015 daadwerkelijk verbeterd kan worden.

Ontwikkelingen

Er zijn een aantal ontwikkelingen aan de gang omtrent kankerzorg. Zo zijn er steeds meer patiënten met kanker, waarvan ook steeds meer ouderen. Bovendien geven patiënten er de voorkeur aan om in het eigen (dichtstbijzijnde) de behandeling te ondergaan. Ook wat betreft de behandeling zelf vinden ontwikkelingen plaats. Bij meer complexe behandelingen is er daarom ook meer vraag naar ondersteuning. Door deze samenwerking aan te gaan kan de kwaliteit van kankerzorg sterk verbeterd worden.

Centraliseren

Eenmalige ingrepen zullen plaats gaan vinden in het ziekenhuis dat deze zorg het beste kan leveren. Wanneer het gaat om langdurige behandelingen zal er niet zozeer gecentraliseerd worden, maar wordt kwaliteit van de zorg in alle ziekenhuizen verbeterd door nauwer samen te werken. Zo kan er volgens Tjan-Heijnen nog veel verbeterd worden wat betreft protocollen. Hierin worden richtlijnen voor volgorde en besluitvorming rondom behandeling vastgelegd, zodat deze niet in elk ziekenhuis apart bepaald hoeven te worden. Ook zal er vanaf meerdere locaties gewerkt worden, waarbij specialisten op diverse locaties spreekuren houden, onder andere voor second-opinion consulten en zal er centraal overleg plaatsvinden.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!