Inzicht in kosten planbare zorg

André Rouvoet, de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, heeft in het AvroTros-programma gezegd dat hij graag zou willen dat er meer duidelijkheid komt over de tarieven van standaard behandelingen in het ziekenhuis.

Planbare zorg

Planbare zorg is de zorg naar aanleiding van een verwijsbrief van een huisarts. Hij verwijst je door naar een specialist in het ziekenhuis. Deze behandeling is wel nodig, maar heeft geen haast. Voorbeelden van planbare zorg zijn bijvoorbeeld de behandeling van ingegroeide teennagels, talgklieren en aambeien. Op dit moment is het voor consumenten vrijwel onmogelijk om van te voren te weten te komen hoeveel deze behandelingen in het ziekenhuis zullen gaan kosten. Toch is het handig om dit al te weten omdat de behandelingen van het eigen risico afgaan. Maar achterhalen bij welk ziekenhuis de behandeling het goedkoopst is, is vaak moeilijk omdat consumenten heen en weer worden gestuurd tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

Standaardbedragen

“Je zou ongeacht de tarieven van de ziekenhuizen standaardbedragen voor het eigen risico kunnen afspreken”, aldus Rouvoet. Zo moet het vooraf heel duidelijk zijn welk bedrag je van je eigen risico moet betalen bij ziekenhuisbehandelingen. “Ik vind het de moeite waard om dat te onderzoeken.”

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!