Infographic laat de verschillen zien: steunen we de juiste ziektes?

De Amerikaanse journaliste Julia Belez maakte een infographic om te laten zien aan welke goede doelen mensen het meest doneren en aan welke ziektes het grootste aantal mensen overlijdt. Ze creëerde deze infographic als kritiek op de Ice Bucket Challenge, waarbij beroemdheden filmpjes op het internet plaatsen waarin ze een emmer ijswater over hun hoofd gooien om aandacht te vragen voor de ziekte ALS. De cijfers in de infographic zijn gebaseerd op Amerika. In de infographic is te zien dat er 22,9 miljoen dollar is opgehaald voor Motorneuronziekten, hier valt de ziekte ALS. Daarentegen is er maar 54,1 miljoen dollar opgehaald voor hart- en vaatziekten, terwijl hier meer dan 85 keer zoveel mensen aan sterven dan aan motorneuronziektes. infographic ziekten

ALS

De cijfers uit deze infographic zijn afkomstig uit 2011. Dit betekent dat er voor de Ice Bucket Challenge al relatief veel gedoneerd werd aan ALS. Met de Ice Bucket Challenge is er nu al ruim 88,5 miljoen dollar opgehaald. Natuurlijk is het geweldig dat een virale campagne voor zoveel donaties kan zorgen. ALS is een vreselijke ziekte waarvan de oorzaak onbekend is. De mensen waarbij ALS wordt gediagnosticeerd hebben vaak nog maar 3 a 5 jaar te leven. Toch is het aantal doden door ALS relatief klein vergeleken met het aantal mensen dat overlijdt aan andere ziektes.

Borstkanker

De ziekte waar het meeste geld aan gedoneerd wordt is borstkanker. Dit is te verklaren doordat relatief veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Tegenwoordig is borstkanker redelijk goed te behandelen, waardoor er steeds minder mensen aan overlijden. Veel mensen doneren aan goede doelen om persoonlijke redenen, bijvoorbeeld omdat ze de ziekte zelf hebben gehad of omdat iemand die dichtbij ze stond de ziekte heeft gehad of hieraan is overleden.

Hart- en vaatziekten

Er is weinig aandacht voor hart- en vaatziekten, terwijl hier het grootste aantal mensen aan overlijdt. De reden hiervan is waarschijnlijk dat 75% van de mensen die hieraan overlijden al ouder zijn dan 75 jaar. Mensen zijn eerder geneigd om te doneren aan ziektes waarbij jonge mensen overlijden, omdat zij zonder de ziekte nog een heel leven voor zich zouden hebben.

Impact donaties

Aan welk goed doel je doneert hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, maar je wil natuurlijk ook dat jouw donatie impact heeft. Een donatie aan ALS zorgt ervoor dat er meer onderzoek gedaan kan worden naar de oorzaak en een medicijn voor ALS. Een donatie aan een ziekte waaraan wereldwijd veel mensen overlijden kan wellicht meer mensenlevens redden. Het is belangrijk om goed na te gaan bij welk goede doel jouw donatie het hardst nodig is.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!