Incontinentie, wat vergoedt de zorgverzekering?

Vele mensen hebben wel eens een ‘ongelukje’ gehad, waarbij door het hebben van de slappe lach u een beetje urine ontgaat. Hier is niets ernstig aan, maar er zijn mensen die constant urine verlies hebben of zelfs ontlastingsverlies. Dit constante verlies heet incontinentie. Ook kunnen hier behandelingen voor getroffen worden en deze kunnen weer vergoed worden door de zorgverzekering.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is een ander woord voor het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting. Hierbij heeft de persoon in kwestie problemen met de blaas of de sluitspier van de anus. Bij urine-incontinentie betekent het dat u problemen heeft met het binnen houden van uw urine. Dit kan onder andere komen doordat het gevoel van ‘het naar de toilet moeten’ niet meer waargenomen wordt. Ook kan een verslapping van de sluitspier van de blaas een oorzaak zijn.

Er zijn verschillende soorten van urine-incontinentie. Zo zijn er voor urine verlies twee aparte soorten incontinentie. De twee soorten zijn: stress-incontinentie en aandrangincontinentie. Stress-incontinentie is als u urineverlies heeft bij inspanning, zoals hoesten, niezen en traplopen. En aandrangincontinentie is als u urineverlies ervaart als u aandrang voelt, maar de plas niet meer op tijd kan ophouden.

Bij ontlasting-incontinentie kunt u ook problemen hebben met de sluitspier; die van de anus. Tevens kunnen spastische darmen een oorzaak zijn. Het hebben van welke vorm van incontinentie  dan ook, wordt als zeer hinderlijk ervaren en veel mensen schamen zich hier ook zeer voor. Het dragen van luiers of verband, helpen niet bij het terug krijgen van het zelfvertrouwen.

Wanneer krijgt u een vergoeding?

De zorgverzekeraars vergoeden een incontinentieprobleem vaak pas als de incontinentie langer aanhoudt dan twee weken. Dit geldt voor de ontlasting. Voor urine is dit vaak veel langer, hier wordt pas vergoed als u langer dan twee maanden last heeft van urine-incontinentie. U kunt bij uw zorgverzekering na gaan, wat voor tijdspanne zij hanteren. De zorgverzekering kan uw kosten voor de aanschaf van luiers, luierbroeken vergoeden, maar ook bijvoorbeeld katheters. Ook vergoeden veel zorgverzekeringen de lessen die u kunt krijgen voor het trainen van bijvoorbeeld de bekkenbodemspieren en blaasspieren. In enkele gevallen komt u ook nog in aanmerking voor een vergoeding voor een matrasbeschermende onderlegger, voor tijdens het slapen.

Controleer voor het afsluiten van een polis, welke zorgverzekering het best bij u past en wat deze verzekeraar voor incontinentie vergoedt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!