In de toekomst een extra levensjaar tot maximaal 80.000 euro vergoed?

Onlangs is de discussie over een prijsplafond in de vergoeding van zware medische zorg weer opgelaaid. Zeker 70 procent van de 2000 medische specialisten die hebben meegedaan aan een onderzoek van EenVandaag en de Orde van Medische Specialisten zijn voor het invoeren van een prijsplafond voor de vergoeding van zorgkosten voor een gewonnen levensjaar. Bijna 60 procent van de 2000 medische specialisten meldt zelfs dat het onontkoombaar is dat er een prijsplafond gaat komen. De zorg wordt anders onbetaalbaar in de toekomst. Uit het onderzoek blijkt tevens dat één op de zes medisch specialisten op dit moment patiënten behandelen die meer kosten dan 80.000 euro per gewonnen levensjaar. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg gaf in 2006 al aan bij het kabinet dat er een prijsplafond moest komen met betrekking tot de zorgkosten per gewonnen levensjaar. Zij stelde toentertijd het maximum van 80.000 euro per gewonnen levensjaar, mits de behandeling bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Het kabinet durfde hier echter destijds niet zijn handen aan te branden.

Grote taboe omtrent prijsplafond

Nog steeds heerst er een enorme taboe over dit onderwerp. Naast politici die hier liever geen concrete uitspraken over willen doen, blijkt ook uit het onderzoek dat de medische specialisten hierin terughoudend zijn. Zeker 60 procent van de medisch specialisten heeft namelijk geen mening over de eventuele hoogte van 80.000 euro per jaar. Zij willen dus zich niet uitlaten over hoe hoog het prijsplafond zou moeten zijn. Ongeveer 75 procent van de ondervraagden vindt dat de hoogte van het prijsplafond en de voorwaarden bepaald zouden moeten worden door een commissie van wijzen bestaande uit medici, ethici, financieel specialisten en patiëntenverenigingen. Daarnaast blijk dat van twee op de zes patiënten de medisch specialisten niet eens weten hoeveel ze in totaal kosten. Dat heeft te maken met het feit dat veel patiënten bij meerdere ziekenhuizen lopen of door meerdere specialisten wordt behandeld.

Wouter Bos

Wouter Bos die destijds in 2006, toen hij minister van Financiën was,  geen concrete uitspraak wilde doen over het prijsplafond spreekt zich er nu, als Bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum, wel voor uit. Hij is een voorstander van het prijsplafond. Ook hoopt hij dat de huidige politici wel deze moeilijke kwestie willen aanpakken. Bij het onderzoek van EenVandaag en de Orde van Medische Specialisten zijn 2294 medische specialisten ondervraagd. Minister Schippers heeft vooralsnog niet gereageerd op de resultaten van het onderzoek.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!