In 2021 meer zorgtoeslag ontvangen dan premie betalen

De maximale zorgtoeslag is gestegen met €3 voor een alleenstaande en met maximaal €8 voor partners. Je kunt de volledige premie voor de zorgverzekering betalen met de zorgtoeslag. Je kunt er zelfs nog geld aan overhouden.

De goedkoopste zorgverzekering van 2021 komt uit op een premie van €109,25 per maand. De maximale zorgtoeslag komt uit op een bedrag van €107 per maand. Het betalen van de premie gaat dus net niet lukken met de zorgtoeslag, maar als je jaarlijks weinig zorg nodig hebt, kun je zelfs geld overhouden.

Hoeveel zorgtoeslag ontvang je in 2021?
De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van de hoogte van je inkomen en het inkomen van je eventuele partner. Een alleenstaande met een inkomen van €21.500 bruto per maand, heeft recht op de maximale toeslag. Met een inkomen van €25.000 zakt de zorgtoeslag naar €71 per maand.

Partners die samen €30.000 verdienen hebben samen recht op €114 per maand. Het maximale bedrag voor partners komt uit op €207 per maand.

Hoe kun je de zorgverzekering betalen met de zorgtoeslag?
Heb je jaarlijks nauwelijks medische zorg nodig en kom je alleen af en toe bij de huisarts? In dat geval kun je besparen op de premie. In de basisverzekering zit standaard een eigen risico van €385. Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen met maximaal €500. Dit levert jou een mooie korting op. De zorgverzekeraar beloont jou namelijk voor het verhogen van het eigen risico met een korting van een paar tientjes per maand op de basisverzekering.

Met je zorgtoeslag de premie voor de zorgverzekering betalen
Als je een inkomen hebt van minder dan €21.500, heb je recht op €107 per maand aan zorgtoeslag. De goedkoopste zorgverzekering met een gemaximeerd eigen risico van €885, kost €87,25 per maand in 2021. Je houdt dus zelfs nog ongeveer twee tientjes per maand over.

Houd wel rekening met hoge zorgkosten
Toch kun je hoge zorgkosten maken in 2021. Je raakt bijvoorbeeld betrokken bij een ongeluk waarbij je jouw arm breekt. Door het vervoer met een ambulance en de kosten in het ziekenhuis voor de behandeling, ben je het totale bedrag van €885 aan eigen risico al verschuldigd. In dat geval moet je het bedrag wel hebben.

Spaar het bespaarde geld op
Stel, je gaat jouw premie verlagen door het kiezen van €885 aan eigen risico. In 2021 maak je geen of nauwelijks medische kosten. Door maandelijks de besparing op de premie van ongeveer €20 opzij te zetten, kun je in 2021 al: 12 x €20 = €240 sparen. Als je ook in 2022 weinig medische kosten maakt, heb je al een spaarkapitaal van €480 opgebouwd. Mocht je in de toekomst wel hoge medische kosten maken, dan kun je het gespaarde bedrag hiervoor gebruiken.

Ga vóór 1 januari 2021 nog zorgverzekeringen vergelijken en bespaar veel geld in 2021. Zo houd je jouw maandlasten zo laag mogelijk.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!