Hulphond in 2014

Een hulphond wordt opgeleid om voor mensen te zorgen die een lichamelijke beperking hebben of therapeutische behoeften hebben. Een hulphond kan ongeveer 70 huishoudelijke klusjes voor een zorgvragende verzorgen. Natuurlijk zijn er ook de hulphonden die als blindengeleidehond worden opgeleid.

Hulphond Nederland

Hulphond Nederland is een organisatie die veel honden in Nederland opleidt als hulphond. Als u een hulphond nodig heeft, kunt u uit vier verschillende soorten opgeleide honden kiezen. Allereerst is er de ADL-hulphond. Deze afkorting staat voor Activiteiten in het Dagelijks Leven. Deze hond is geschikt voor mensen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken in het dagelijks leven en niet afhankelijk willen zijn van een ander persoon. Vaak gebruikt door mensen met een lichamelijke beperking. Deze hond pakt bijvoorbeeld ‘s ochtends de post uit de brievenbus, trekt lades voor u open en doet de deur voor u open of dicht.

Ook is er een hond speciaal opgeleid als epilepsie-hulphond. Deze hond is zo getraind dat hij anderen kan waarschuwen als zijn baasje een epileptische aanval krijgt.

Daarnaast bestaat er de PTSS-hulphond, een hond voor mensen met een Post Traumatisch Stress Stoornis.  Deze hond helpt zijn baasje om beter om te gaan met stress die veroorzaakt is door een traumatische ervaring.

En als laatst is er de therapie-hulphond. Deze wordt vaak ingezet als begeleiding bij kinderen of jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ook kan hij ingezet worden bij kinderen of jongeren die emotionele problemen hebben, de hond zorgt voor hulp bij een betere sociale ontwikkeling.

Wat vergoedt de verzekeraar in 2014?

U komt meestal in aanmerking voor een hulphond als u een bevestiging heeft van uw huisarts of specialist, waaruit blijkt dat een hulphond u erg zou kunnen helpen. Dit is dan een medische verklaring, die zorgverzekeraars graag willen hebben. Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen de complete kosten voor een hulphond als deze afkomstig is van een gecontracteerde hondenschool. Is dit niet het geval, dan krijgt u vaak maar een deel vergoed. Ook kunt u bij verschillende zorgverzekeraars in aanmerking komen om de onderhoudskosten voor de hond vergoed te krijgen. Zoek bij uw eigen zorgverzekering uit, wat en hoeveel u vergoed krijgt bij de aanschaf van een hulphond.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!