Huisartsenpraktijken oneens over recht klantenbestand

Tussen huisartsenpraktijken in Utrecht is een hooglopende ruzie gaande. Paul Drost, zorgondernemer met een eigen praktijk, schreef 3.700 patiënten in bij zijn eigen praktijk, en verdiende hier bijna 60 duizend euro aan inschrijftarieven mee.

In 2009 startte een samenwerking tussen Drost en huisartsenpraktijk Galgenwaard. Drost had net een praktijk voor studenten op de Uithof opgezet, Galgenwaard vroeg op hun beurt of ze samen konden werken. “Het ging op dat moment wat minder in de praktijk van Galgenwaard. Als we gingen samenwerken zouden zij de zorg leveren en ik mijn database met patiënten”, aldus Drost.

De samenwerking is sinds het einde van vorig jaar voorbij, huisartsenpraktijk Galgenwaard is overgenomen door zorgconcern Arts en Zorg. Het is de vraag van wie de patiënten nu zijn. Zijn ze van de praktijk die ze bezochten (Galgenwaard) of van de ondernemer bij wie ze stonden ingeschreven (Drost)?

Mededeling

Paul Drost stuurde rond de jaarwisseling zo’n 4.000 mensen een brief met de mededeling dat zij een nieuwe huisarts zouden krijgen. Hij verwees de patiënten vervolgens door naar zijn eigen praktijk. Volgens Drost zijn dit patiënten die hij in de afgelopen jaren heeft geworven onder studenten. Indien zij het hier niet mee eens waren, moesten zijn dat binnen 2 dagen kenbaar maken. Zelf heeft hij niet het idee dat hij iets fout heeft gedaan. “Ik wil zorg kunnen blijven leveren aan mijn patiënten. Nu dat niet meer kan in praktijk Galgenwaard, doe ik dat in mijn eigen praktijk”, aldus Drost.

Zorgconcern Arts en Zorg heeft 2.000 patiënten verloren. Deze zijn inmiddels weer benaderd en op naam van praktijk Galgenwaard gezet. “Drost suggereerde dat onze praktijk is verhuisd en kon op deze manier geld declareren dat eigenlijk niet van hem is. Wij hebben deze patiënten behandeld, niet hij”, aldus Amon van den Borg, algemeen directeur van Arts en Zorg.

Vergoeding zorgverzekeraars

Huisartsen ontvangen van zorgverzekeraars een kwartaalvergoeding van 25 euro per ingeschreven patiënt. Zo kon Drost op 1 januari bijna 60 duizend euro aan inschrijfgeld innen.

Huisartsenpraktijk Galgenwaard spant nu een kort geding aan tegen Drost en ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg buigt zich over de zaak. Het is nog onduidelijk van welke praktijken de andere 1.700 patiënten komen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!