Huisartsen versnellen dood

Tien procent van de huisartsen geeft aan wel eens de regels voor palliatieve sedatie te hebben overtreden, om zo de lijdensweg van de patient te verkorten. Vakblad Medisch Contact en NCRV-programma ‘Altijd Wat’ vroegen aan achthonderdzesenzestig huisartsen of ze wel eens opzettelijk de regels overtraden. Tien procent geeft aan dit te doen. Volgens het vakblad zijn de huisartsen daarmee goede volgers van de richtlijnen.

Het is een richtlijn

Huisarts Oosterhoff geeft aan dat hij de richtlijnen ziet als leidraad. “Het geeft je houvast, maar in de praktijk komen er altijd afwijkingen”, zo vertelt hij dinsdagavond in het NCRV programma. Artsen wijken waar nodig af van de richtlijnen en zijn na de berichten uit Tuitjenhorn niet voorzichtiger geworden.

Niet iedereen durft af te wijken

Andere artsen ervaren de richtlijnen als prettig en proberen deze zo goed mogelijk na te leven. Zo kent een vrouwelijke huisarts een voorbeeld, waarbij een patiënt zonder vocht en voeding toch nog twee weken bleef leven. Deze huisarts durft het risico niet te nemen dat dit bij een van haar patiënten gebeurt. Zij wil niet het risico lopen dat haar patiënt niet verzwakt genoeg is.

Tuitjenhorn

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn pleegde in oktober zelfmoord, nadat hij op non-actief werd gesteld door een dodelijke dosering morfine aan een patiënt. De longen van de man zouden volgens de weduwe volgelopen zijn met vocht, waarna de huisarts begonnen is met de behandeling. De weduwe liet aan RTV Noord-Holland weten dat ze erg tevreden was met het optreden van de dokter. Maar toch was er door de co-assistente melding gedaan van onjuist handelen, waarna de arts op non-actief werd gesteld. De arts is volgens de weduwe op zijn goedheid gepakt en heeft daarna zelfmoord gepleegd.

Praktijk sluit niet altijd aan op richtlijn

Volgens veel artsen is het maatwerk en kan er niet uitgegaan worden van vastgestelde richtlijnen. Soms hebben patiënten last van acute pijn, waardoor er eigenlijk niets anders mogelijk is, dan de patiënt te verlossen. In de toekomst gaat er gekeken worden naar de redenen van de artsen om palliatieve sedatie toe te passen.

De uitzending van het programma ‘Altijd Wat’ is dinsdag 10 december vanaf 21.10 uur te zien op Nederland 2.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!