Huidtherapie en uw zorgverzekering

Als u een zieke of beschadigde huid heeft, kunt u overwegen huidtherapie te nemen. Huidtherapie bestaat in alle soorten en maten, omdat uw huid op verschillende manieren hulp nodig kan hebben. De meest voorkomende vormen van huidbehandeling zijn acnébehandeling, camouflagetherapie en epilatie (ontharing).

Acnébehandeling

Talgklieren zijn kleine kliertjes in de huid die huidsmeer aanmaken. Als deze talgklieren ontstoken zijn, wordt dat acné genoemd. Acné wordt gekenmerkt door puistjes, doorgaans op het gezicht. Hierdoor kunnen ook littekens ontstaan. Een huidtherapeut of schoonheidsspecialist bepaalt welke vorm van acnébehandeling het beste bij de betreffende patiënt past. De behandeling maakt de huid schoon, houdt de acné rustig en verwijdert littekens. Daarnaast verstrekt de therapeut informatie en tips over de dagelijkse huidverzorging.

Camouflagetherapie

Met camouflagetherapie wordt een huidaandoening met kleurafwijkingen minder zichtbaar gemaakt. Dit wordt gedaan met producten die watervast, veegvast en onschadelijk voor de huid zijn. Deze producten worden door de therapeut en patiënt samen uitgekozen. Tijdens de behandeling leert de patiënt hoe de producten dagelijks aangebracht moeten worden.

Epilatie

Bij epilatie wordt storende (gezichts)beharing verwijderd. Epilatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, namelijk elektronisch, met een laserstraal of met een lichtflits. De haar wordt met wortel en al verwijderd, waardoor de behandeling langdurig effect heeft en dus niet bijzonder regelmatig herhaald hoeft te worden.

Vergoeding

Huidtherapie wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Dit betekent dat er geen eigen risico geldt en dat u een aanvullende zorgverzekering nodig heeft. Verzekeraars bieden vergoedingen die per therapie flink variëren. Er wordt standaard een maximale jaarlijkse vergoeding vastgesteld, welke kan variëren van een paar honderd euro tot wel duizend euro. Aan de vergoeding zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo worden de behandelingen over het algemeen alleen maar vergoed als het om uw gezicht en/of halsgebied gaat. Daarnaast heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig en moet de huidtherapeut of schoonheidsspecialist een band met uw verzekeraar hebben. Verzekeraars hebben een lijst opgesteld met goedgekeurde therapeuten, waar u uit kunt kiezen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!