Hoortoestel

Gehoorproblemen zijn vervelend en beperken vaak het dagelijks leven. Mensen met erge beperkingen kunnen aanspraak maken op een hoortoestel. De vergoeding daarvan kan via de Wmo gedaan worden, maar dat is vaak lastig. Gelukkig wordt een hoortoestel (deels) vergoed door je zorgverzekering.

Bij een geluidsverlies van minimaal 35dB kan het hoortoestel vaak vergoed worden. 35dB is best veel, 30dB staat namelijk gelijk aan fluisteren en 60dB aan normaal praten. Je kunt ook recht hebben op een vergoeding van hoorhulpmiddelen als je last hebt van ernstige tinnitus. Tinnitus is de naam van het piepje of suizen in je oren. Veel mensen hebben dit tijdelijk na een feest of concert, maar dit kan ook permanent aanwezig zijn.

Om recht te hebben op een vergoeding door je zorgverzekering moet er eerst officieel bewijs zijn voor een slecht gehoor. Kinderen onder de 18 jaar hebben een schriftelijke toelichting nodig van een audiologisch centrum. Volwassenen hebben bewijs nodig van een audioloog of een kno-arts. 68-plussers kunnen direct bij een audicien terecht mits geregistreerd bij de Stichting Audicienregister (StAr).

Het verkrijgen van een hoortoestel heeft een paar stappen. Eerst wordt er dus gemeten of er hulp nodig is. Daarna wordt er door middel van een vragenlijst bepaald wat de specifieke klachten zijn en waar er verbetering nodig is. Er zijn vijf verschillende categorieën waar je ingedeeld kan worden, waarbij één een relatief eenvoudig hoorprobleem is en categorie vijf heel complex. Bij een basiszorgverzekering wordt 75 procent vergoed, de eigen bijdrage is dus 25 procent. Mocht u een hoortoestel uit een hogere of lagere categorie willen dan wordt dat niet vergoed. De vergoeding geld uiteraard voor de basis toestellen.

Veel zorgverzekeraars hebben afspraken met audiciens over nazorg en bijvoorbeeld vervanging van oorstukjes, dit verschilt per zorgverzekering. Deze contracten hebben ook invloed op de vergoeding. Bij gecontracteerde audiciens wordt er sowieso 75 procent vergoed bij een restitutiepolis. Heeft de audicien geen contract met de zorgverzekeraar, dan komt de vergoeding vaak alsnog op hetzelfde neer. Bij een naturapolis gaat dit anders, daar wordt er vaak minder uitgekeerd als het hoortoestel bij een niet gecontracteerde audicien gekocht is. Dit staat in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Bij een hoortoestel die niet bij een StAr audicien verkregen is, bijvoorbeeld als het hoortoestel via een webwinkel besteld is, kan er voor restitutieverzekeringen vaak toch nog een vergoeding gekregen worden. Ook dit verschilt per verzekeraar. Alle bovengenoemde regelingen zitten in het basispakket. Het kan wel verstandig zijn om je aanvullend te verzekeren. Mocht er bijvoorbeeld een afstandsbediening bijgekocht worden dan wordt dit niet gedekt voor de basisverzekering. Ook kan het zijn dat, bij een aanvullende verzekering, van de totale kosten méér dan 75 procent wordt vergoed. Het is dus zeker handig om alle voorwaarden bij de zorgverzekeraar na te gaan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!