Hoortest en de zorgverzekering

Als u merkt dat uw gehoor achteruit gegaan is of uw wilt gewoon uw gehoor eens testen, dan is een gehoortest bij de audicien een goede optie. De gehoortest ondergaat u onder begeleiding van een specialist. Veel Nederlanders kampen met gehoorproblemen. Veelal zijn dit mensen van boven de 50 jaar. Maar natuurlijk zijn er tegenwoordig ook steeds meer jongeren die aankloppen bij de audicien voor een gehoortest. Veel jongeren komen in contact met veel te hard staande muziek, waardoor zij gehoorbeschadiging oplopen. Dit wordt een steeds serieuzere zaak, want deze jongeren zullen op jonge leeftijd erg veel gehoorproblemen krijgen of zelfs doof worden.

Wat gebeurt er bij de test?

Bij de hoortest die u kunt doen bij uw opticien of audicien. In de meeste gevallen is dit gratis. Bij de gehoortest krijgt u oordoppen op, waarin de audicien verschillende tonen laat horen. Deze tonen verschillen qua hoogte. U geeft vervolgens aan of u de toon gehoord heeft of niet. Ook kan het zijn dat u woorden na moet zeggen, die door de oordoppen te horen zijn.  Binnen twintig minuten weet u meestal al hoe het gesteld is met uw gehoor. Mocht het dusdanig ernstig zijn met uw gehoor, dan kunt u doorgestuurd worden naar een specialist, die zich in de meeste gevallen in het ziekenhuis gevestigd heeft.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Mocht het zo zijn dat u vaker naar een hoorspecialist moet dan kunt u in aanmerking komen om deze kosten te laten vergoeden door uw zorgverzekering. Ook de kosten voor een hoortoestel kunt u laten vergoeden door uw zorgverzekering. Het ligt aan uw verzekeraar wat deze vergoedt en hoe hoog de vergoeding is. Het kan zijn dat u enkel een gedeelte van de kosten vergoed krijgt, maar het kan ook zijn dat u de gehele kosten voor bijvoorbeeld de hoorspecialist terug krijgt van uw verzekering. Ook kunt u beter goed uitzoeken of u naar een specialist doorgestuurd wordt, die contracten heeft met uw zorgverzekering. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat uw verzekeraar niets vergoedt. Het valt dan onder de niet-gecontracteerde zorg. Wees dus bewust van de contacten die uw zorgverzekeraar heeft met specialisten en de vergoedingen die uw verzekeraar verschaft, voor u naar een specialist gaat.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!