Hooglaagbed en de zorgverzekering

Een hooglaagbed is voor veel mensen een uitkomst. De naam zegt eigenlijk precies al wat het is. Het bed kunt u hoog en laag instellen. Het is vooral handig voor mensen die niet meer zo flexibel zijn en wel wat in en uitstaphulp bij het bed kunnen gebruiken.

Wat is het precies?

Een hooglaagbed is een speciaal aangepast bed, wat u omhoog en omlaag kan laten bewegen. U kunt het bed elektrisch verhogen of verlagen. De lage stand kan hulp bieden bij het uitstappen voor patiënten of minder flexibele mensen. Zij hebben vaak moeite met het uit bed stappen. Door het bed wordt het allemaal een stuk makkelijker. De hoge stand is vooral bedoelt voor de hulpverleners. Door het bed hoger te zetten, kunnen hulpverleners makkelijker zorg verlenen aan de patiënt. De zorgverlener hoeft door de hogere stand niet meer ver te bukken, met kans op rugklachten. U heeft door dit bed uw eigen ziekenhuisbed in huis staan.

Wat vergoedt de zorgverzekeraar?

Een hooglaagbed kunt u huren als u voor een korte tijd op bed moet liggen of u kunt het kopen, als u een lange tijd op bed moet blijven. U kunt uw hooglaagbed op verschillende manieren laten vergoeden. Een van de mogelijkheden is bij uw zorgverzekering. U krijgt in de regel niet het gehele bedrag terug, maar enkel een gedeelte. Natuurlijk kunnen er uitzonderingen zijn als u een aanvullende zorgverzekering heeft. Naast de zorgverzekering is het ook mogelijk het bed te laten vergoeden bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Mensen met een langdurige ziekte komen vaak in aanmerking voor deze zorgverzekering.

Bij het hooglaagbed kunt u ook verschillende accessoires krijgen. Denkt u hierbij aan zijhekken, verhoogd eettafeltje, een triangel om u aan op te trekken voor een betere positie en een verstelbare bedbodem en bijvoorbeeld een lampje.

Het ligt maar net aan uw zorgverzekering wat en hoeveel u vergoed krijgt. Let hier dus voor de aanvraag van een hooglaagbed op.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!