Homeopathische geneesmiddelen en zorgverzekering

Naast de reguliere medicijnen, kunt u als patiënt ook gebruik maken van homeopathische geneesmiddelen. Vaak vallen deze homeopathische geneesmiddelen onder het kopje ‘alternatieven geneesmiddelen’ als u zoekt naar de dekking van uw zorgverzekering. Bij deze alternatieven geneesmiddelen kunnen ook therapieën opgenomen zijn. Homeopathische geneesmiddelen kunnen een uitkomst bieden als reguliere geneesmiddelen geen goede werking op u hebben.

Wat houden homeopathische geneesmiddelen in?

Homeopathische geneesmiddelen zijn geneesmiddelen waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. De geneesmiddelen worden met ‘pure’ stoffen gemaakt en zouden een zelfde soort werking moeten bieden als wetenschappelijke geneesmiddelen.

Wetenschappers en doktoren in Nederland zijn vaak kritisch over het gebruik en de werking van homeopathische geneesmiddelen. Het struikelpunt is vaak het feit dat de geneesmiddelen niet wetenschappelijk bewezen hebben echt te werken of bij te dragen aan het herstel bij een ziekte.

Wat valt onder de alternatieve geneesmiddelen?

Hieronder vallen het gebruik van homeopathische geneesmiddelen, zoals pillen, drankjes en crèmes. Naast de geneesmiddelen zijn er ook alternatieve geneeswijzen. Hierbij moet u denken aan het gebruik van reiki, een acupuncturist en chiropractor. Op het web kunt u meer verschillende alternatieve geneeswijzen vinden.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Er zijn flink wat zorgverzekeraars in Nederland die homeopathische geneesmiddelen volledig of tot een zekere hoogte vergoeden. U moet dan denken aan een bepaald bedrag dat u hier per jaar aan kan uitgeven. Dit bedrag kan tot ongeveer 1000 euro oplopen. Voor de vergoeding heeft u in de meeste gevallen wel een aanvullende zorgverzekering nodig. De homeopathische geneesmiddelen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.

De meeste zorgverzekeraars bieden u een vergoeding van maximaal ongeveer 35 euro per dag. Daarnaast dekken andere zorgverzekeraars jaarlijkse kosten. Dit varieert van ongeveer 150 euro tot 1000 euro. Hiervoor moet u wel uitgerust zijn met een aanvullende verzekering.  Premies hiervoor beginnen al vanaf 1 euro. Andere verzekeraars kunnen ook een procentuele vergoeding voor de gemaakte kosten bieden. Veel zorgverzekeringen vergoeden ook alleen de geneesmiddelen, waarvan de werking aangetoond is.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!