Hersenbloeding en de zorgverzekering

Veel mensen verwarren een hersenbloeding met een herseninfarct. Deze twee zijn echter niet het zelfde. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen verstopt. Bij een hersenbloeding scheurt of knapt een bloedvat in de hersenen, waardoor het bloed zich rond de hersenen verspreidt. Een hersenbloeding of een herseninfarct vallen allebei onder de noemer ‘beroerte’.

De oorzaak

De oorzaak van een hersenbloeding komt vaak door een aneurysma. Dit is een zwakke plek in de bloedvaten, die gedurende een leven ontstaat. Heeft men last van aderverkalking of een te hoge bloeddruk, dan kan dit zeker ongunstig zijn voor een aneurysma. De zwakke plek zal dan eerder scheuren en een bloeding veroorzaken. Hierdoor stroomt er bloed in of door de hersenen, waar het niet hoort te stromen. Dit kan beschadigingen veroorzaken en lichaamsfuncties uit laten vallen.

De gevolgen van een hersenbloeding zijn vaak duidelijk aanwezig. Zo kan iemand die een kleine hersenbloedng gehad heeft, al veel moeite met spreken en het begrijpen van taal krijgen. Zwaardere hersenbloedingen kunnen lichaamsfuncties uitschakelen. Zo kan iemand bijvoorbeeld een verlamde arm oplopen of één gedeelte van het hele lichaam. Na een hersenbloeding moet een patiënt vaak revalideren. Hier zitten echter weer flinke kosten aan verbonden.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Voor revalidatie in huis, in het ziekenhuis of verpleeghuis is hulp nodig. Deze kunt u voor een deel of volledig vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar. Hiervoor heeft u wel een aanvullende verzekering nodig. Zorg in vorm van een fysiotherapie, ergotherapie en logopedie kunnen voor een deel of geheel worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vanuit de basisverzekering worden de kosten van de fysiotherapie pas volledig vergoed na de 21ste behandeling. Dit valt dan onder chronische fysiotherapie. Kosten voor bijvoorbeeld een ergotherapie worden vaak wel direct volledig vergoed. Het is verstandig om vroegtijdig te weten wat uw zorgverzekeraar vergoed en waar u terecht kunt voor zorg. In de regel vergoeden zorgverzekeraars alleen de kosten die worden gemaakt bij de zorginstelling, waar de verzekeraar is aangesloten.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!