Hernia

Een hernia is een veel voorkomende aandoening en er zijn grofweg twee soorten: een rughernia en een nekhernia. Bij beide vormen is het probleem een uitstulping in een tussenwervel. Zoals het woord al zegt is dit de ruimte die tussen twee wervellichamen. Door de uitstulping worden de zenuwen in het ruggenmerg afgekneld en/of beschadigd.

Om van een hernia af te komen kan er een operatie uitgevoerd worden. Dit gebeurt voornamelijk bij verlamming als gevolg van een hernia. Het wordt aangeraden om minimaal zes weken te wachten voordat je geopereerd wordt, het komt namelijk vaak voor dat een hernia door middel van therapie geneest. Bij een herniaoperatie wordt de uitstulping via een snee in de rug verwijderd. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten van de hernia operatie.

Experimentele operatie

Sinds kort is er echter nog een optie: de  PTED-operatie. Hierbij wordt er een gaatje in de zij gemaakt. Deze operatie is veel minder zwaar en de patienten kunnen dan ook weer snel naar huis. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze nieuwe methode nog niet. Het college van zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde de zorgverzekeraars om de methode nog niet te vergoeden omdat het nog erg experimenteel is en volgens de CVZ nog niet voldoende bewezen is.

Andere behandelingen

Er zijn ook veel andere behandelingen van een hernia. Bij een chiropractor wordt er gedrukt op de rug zodat de beweegelijkheid van de wervelkolom te herstellen. Met PLDD behandeling wordt de druk in de rug verminderd met behulp van laserlicht. Ook kan er medicatie toegediend worden net buiten het ruggenmerg, dit het epidurale infiltratie.  Bij kinesitherapie wordt er gebruik gemaakt van intensieve oefeningen, net zoals bij fysiotherapie.

Fysiotherapie wordt voor mensen onder de achttien vergoed bij de eerste negen behandelingen. Mensen boven de achttien moeten de eerste 20 behandelingen zelf betalen, daarna wordt dat vergoed. Wel kan er aanvullend verzekerd worden voor fysiotherapie. Voor alle andere behandelingen kan er mogelijk ook aanvullend verzekerd worden, dit ligt wel aan de zorgverzekeraar.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!