Heb je een aanvullende zorgverzekering echt nodig?

Meer dan 80% van de Nederlanders heeft naast de basisverzekering ook een aanvullende zorgverzekering. Dat kan een verstandige keuze zijn, maar maak je ook echt gebruik van de aanvullende zorgverzekering?

Ga je meerdere keren per maand naar de fysiotherapeut of verwacht je een hoge tandartsrekening in 2021? Dan is de aanvullende zorgverzekering waarschijnlijk onmisbaar voor jou. Veel Nederlanders met een aanvullende verzekering betalen iedere maand weer de hoge kosten, maar ze maken weinig gebruik van de dekking in de aanvullende zorgverzekering.

De belangrijkste zorg is verzekerd in de basisverzekering
De overheid bepaalt wat er verzekerd is in de basisverzekering. Kosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen worden betaald uit de basisverzekering. Je krijgt in 2021 bijvoorbeeld een gebroken been. Alle kosten die hieruit voortvloeien betaalt de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Uit de basisverzekering krijg je namelijk de meest essentiële zorgt vergoed.

Hoe weet je of je gebruik hebt gemaakt van de aanvullende zorgverzekering?
Waarschijnlijk heb je hier zelf geen zicht op, en dat is ook logisch. Maar je kunt er wel achter komen. Je kunt het namelijk opvragen bij jouw huidige zorgverzekeraar. Vraag eens na hoe vaak je aanspraak hebt gemaakt op een vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering in de afgelopen twee jaren. Als blijkt dat je er geen of nauwelijks gebruik van maakt, kun je overwegen om de aanvullende zorgverzekering eruit te gooien.

Met een tandartsverzekering betaal je een hoge premie
Kijk voor jezelf eens na hoeveel jouw tandartsverzekering maximaal vergoedt. Tel daarnaast op hoeveel premie je ervoor betaalt. Voor een aanvullende tandartsverzekering betaal je bijvoorbeeld €16 per maand. De verzekeraar vergoedt maximaal €250 aan tandartskosten. Je betaalt dus jaarlijks: €16 x 12 = €192 voor een vergoeding van maximaal €250. Als je in 2021 alleen maar controles hebt, komen de tandartskosten uit op €60 in totaal. Met andere woorden, de tandartsverzekering is erg duur.

Verzeker alleen waar je gebruik van maakt
Je weet niet welke medische kosten je in 2021 kunt verwachten, maar je weet wel welke kosten in ieder geval niet. Een 65 jarige hoeft geen uitgebreid kraampakket meer mee te verzekeren. Iemand met een kunstgebit hoeft geen tandartsverzekering meer. En als je niet gelooft in alternatieve geneeswijzen, verzeker het dan ook niet mee. Door zinloze dekkingen uit je zorgverzekering te gooien kun je geld besparen.

Stel zelf je aanvullende zorgverzekering samen
Verzekeraars stellen hun eigen pakketten samen. Het voordeel van het vergelijken is dat je kunt opgeven welke dekkingen je wenst en de vergelijker zoekt daar de best passende zorgverzekering bij. Je kunt ook bij jouw huidige verzekeraar kiezen voor een beperkter pakket, maar dan heb je een veel beperktere keuze en waarschijnlijk een hogere premie.

Zie het als het kiezen van een auto. Je kunt de goedkoopste auto kiezen van het merk Mercedes, of je vergelijkt alle automerken op zoek naar de best passende auto tegen de laagste kosten.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!