Hart- en vaatziekten en de zorgverzekering

Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term voor verschillende ziekten aan het hart of bloedvaten, zoals hartinfarcten, beroertes en ischemische aanvallen (TIA). Deze ziekten zijn op dit moment een belangrijke en grote doodsoorzaak in Nederland.

Oorzaken

Niet iedereen heeft kans op hart- en vaatziekten, vaak heeft het te maken met risicofactoren. Bij bijvoorbeeld slagaderverkalking, een hartinfarct of een beroerte heeft u een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Voeding en levensstijl spelen daarbij een belangrijke rol. Roken, ongezond eten, weinig bewegen en overgewicht hebben zijn bijvoorbeeld risicofactoren. Ook het hebben van een verhoogd cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, diabetes en erfelijkheid spelen een rol. Risicofactoren komen vaak samen voor en versterken elkaar. Hoe meer risicofactoren u heeft, hoe groter de kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte.

Soorten hart- en vaatziekten

Er zijn verschillende soorten hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, een beroerte, hartfalen en aneurisma. Ook kunnen aangeboren hartafwijkingen van toepassing zijn. Hieronder staan de ziekten uitgelegd.

Zoals gezegd is een hartinfarct een mogelijke oorzaak op hart- en vaatziekten. Een hartinfarct ontstaat als volgt: in een van de hartvaten kan zuurstofgebrek de hartspier (myocardium) beschadigen. In de kransslagaders kunnen zich bloedstolsels of losgeschoten vetpropjes vormen, al deze de kransslagaders volledig afsluiten, kan de hartspier door zuurstoftekort en celsterfte niet meer goed functioneren. Zo ontstaat er een hartinfarct.

Een andere oorzaak is een herseninfarct of beroerte, die ontstaat door een afsluiting van een bloedvat in of naar de hersenen. Door een tijdelijke afsluiting in de hersenen kan een zogenaamde Transient Ischaemic Attack (TIA) optreden, die (tijdelijk) functieverlies kan veroorzaken.

Daarnaast kan vaatvernauwing in de zogenaamde perifere vaten zoals in de benen, etalagebenen veroorzaken. Dit wordt ook wel claudicatio intermittens genoemd. Ook kan de stimulatie van de hartspier worden verstoord. Dit kan ritmestoornissen, een hartstilstand of een acute hartsterfte tot gevolg hebben.

Ook kan er sprake zijn van aangeboren hartafwijkingen door een gestoorde ontwikkeling van hart of bloedvaten zoals gaten tussen de hartkamers of hartboezem, een verkeerde vaataansluiting, afwijkingen aan de hartkleppen of afwijkingen of vernauwingen van de hartslagader oftewel aorta.

Tot slot zijn hartfalen en aneurisma een belangrijke oorzaak voor hart- en vaatziektsen. Van hartfalen is sprake als de pompfunctie van het hart tekortschiet, waardoor klachten ontstaan. Bij een aneurisma is een slagader plaatselijk verwijd. Deze kan scheuren waardoor de pati├źnt in enkele minuten kan doodbloeden.

Behandeling

De ziekten kunnen met geneesmiddelen worden behandeld. Voorbeelden hiervan zijn bloedverdunners en cholesterolverlagers en met een interventie zoals bypasschirurgie of een dotterbehandeling. In sommige gevallen is een afwachtend of ondersteunend beleid mogelijk. Adviezen over levenswijze zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling, zoals voedingsadviezen en hulp bij stoppen met roken.

Vergoeding

Als u hart- en vaatziekten heeft, krijgt u bijna altijd een vergoeding vanuit de basisverzekering voor het gebruik van geneesmiddelen. Dit zijn de medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem. Als u medicijnen gebruikt die niet zijn opgenomen in het GVS, dan kunt u hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten, wat u tevens kan doen voor de eigen bijdrage die voor sommige medicijnen betaald moet worden.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!