Haptonomie en de zorgverzekering

Wat is Haptonomie?

Haptonomie is een onderdeel van de wetenschap waarbij het geestelijke gevoelsleven van de mens wordt bestudeerd. Haptonomie is ontwikkeld door de Nederlandse fysiotherapeut Frans Veldman (1920-2010). Het is vooral gericht op het gevoel van aanraking, nabijheid en contact binnen relaties tussen mensen. Er wordt dan onderzocht welke lichamelijke en geestelijke reacties er optreden bij vormen van contact en communicatie. Hetzij zowel verbale als non-verbale communicatie.

Soorten haptonomie

Haptonomie is gericht op het gevoelsleven van de mens. Hierbij is het de bedoeling dat er mogelijke psychische en lichamelijke klachten worden verwerkt. Al die klachten kunnen zijn voortgekomen uit verschillende incidenties. Daarom zijn er over de jaren heen ook verschillende therapieën binnen de haptonomie ontwikkeld:

  • Haptonomische zwangerschapsbegeleiding.
  • Haptonomische blindenbegeleiding.
  • Haptonomische sportbegeleiding.
  • Haptonomische pijnmanagement.
  • Haptonomische traumaverwerking.
  • Haptonomische bejaardenzorg.
  • Haptonomische stervensbegeleiding.

Haptotherapie

De therapeutische vorm binnen de haptonomie wordt haptotherapie genoemd. De therapie richt zich op zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Patiënten die deze therapie ondergaan, blijken een emotionele reis te maken. Dit komt meestal door de verwerking van psychische en lichamelijke klachten. Gevoelens die jarenlang zijn weggestopt, komen naar boven. De patiënt komt opnieuw in contact met het eigen gevoel en wordt zelfbewust. Het doel van de therapie is dat er een gevoel van veiligheid, evenwicht en zelfvertrouwen ontstaat bij de patiënt.

Wetenschappers hebben aangetoond dat er in de Nederlandse cultuur weinig wordt aangeraakt. Aanraking is een emotionele behoefte van de mens die niet gemist kan worden. Patiënten die dit missen, verliezen het contact met zichzelf en zijn zich niet meer bewust van hun eigen lichamelijkheid. Het gevolg hiervan is de ontwikkeling van lichamelijke en psychische klachten.

Zorgverzekering

Haptonomie behoort tot één van de alternatieve geneeswijzen. Alternatieve geneeswijzen worden over het algemeen niet vergoed vanuit de basisverzekering, omdat de werking van deze behandelingen nooit wetenschappelijk is aangetoond. Met een aanvullende verzekeringen krijgen patiënten de behandelingen (deels) vergoed. De vergoeding is per zorgverzekeraar verschillend, omdat zij verschillende voorwaarden stellen. De behandelaar moet bijvoorbeeld lid zijn van een beroepsorganisatie of de behandelaar moet een overeenkomst hebben gesloten met de zorgverzekeraar van de patiënt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!