Grote verschillen in kwaliteit kankerbehandelingen

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn de verschillen tussen de behandelmethodes voor kanker te groot. Dit blijkt uit een rapport dat KWF Kankerbestrijding vandaag publiceert. De patiënt wordt in het ene ziekenhuis beter behandeld dan in het andere, omdat sommige behandelingen in het ene ziekenhuis wel en in het andere ziekenhuis niet worden uitgevoerd. Ook houden oncologen zich vaak niet aan de richtlijnen.

Volgens het KWF is de kans redelijk groot dat een patiënt bij het ene ziekenhuis meer kans heeft op overleven dan bij het andere ziekenhuis. Wel meldt het KWF dat, los van deze behandelmethodes, de kwaliteit van zorg in Nederland erg hoog is.

Da Vinci-operatie

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen. Een derde van de patiënten met deze ziekte krijgt naast de standaard bestraling ook hormoontherapie. De richtlijn schrijft de hormoontherapie als standaard voor, omdat met deze therapie patiënten veel langer leven.

Steeds meer ziekenhuizen hebben een Da Vinci-operatierobot. Deze robot wordt gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker. Bij ziekenhuizen die een robot gebruiken, wordt veel vaker de gehele prostaat weggehaald dan in een ziekenhuis zonder robot. Terwijl het nog niet bekend is of dit ook echt beter is voor de patiënt. Het KWF is daarom ook kritisch over het gebruik van de robot in de Nederlandse ziekenhuizen.

Minimumnorm

Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskansen voor kankerpatiënten vaak fors stijgen als de chirurgen vaardiger zijn omdat ze de operatie vaker hebben uitgevoerd. De afgelopen jaren is er een begin gemaakt aan het centraliseren van de behandeling van kanker. Er werd een minimumnorm per ziekenhuis ingesteld, zodat het aantal kankeroperaties bij bepaalde ziektes zoals maagkanker en alvleesklierkanker van een minimale omvang per jaar moest zijn. Deze grens moet volgens de auteurs van het KWF rapport nog meer omhoog. Sommige oncologen vinden vijf patiënten in een jaar voor een bepaalde soort kanker voldoende, maar het rapport stelt dat dit aantal omhoog moet zodat artsen meer ervaring hebben met de bepaalde behandelingen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt dat ook de kleine ziekenhuizen de zaken rond kankerbehandelingen op orde moeten hebben.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!